Компанії, що претендують на будівництво сміттєпереробного заводу, презентували свої проекти.

 

Учора, 18 травня, претенденти на будівництво сміттєпереробного заводу на Львівщині презентували свої проекти, передає Дивись.Інфо.

 

Так, на будівництво сміттєпереробного заводу у Львівській області претендують три компанії: Інвестиційно-екологічна компанія «ІЕК», «Вейст Менеджмент Системс» та «Глассворк технолоджі». Усі з іноземним капіталом, але мають різні підходи до поводження з ТПВ.

 

Інвестиційно-екологічна компанія «ІЕК» претендує на будівництво заводу на ділянці у Бронниці Дрогобицького району. Інвестор пропонує збудувати завод із термічною переробкою відходів. На підприємстві вироблятимуть електро- і теплоенергію, задля реалізації яких поруч планують побудувати невеличку теплицю. Вартість будівництва автоматизованого заводу коливається від 55-ти до 65 мільйонів євро. Кінцеву ціну оголосять після розробки проектної документації.

 

ТзОВ «Вейст Менеджмент Системс» претендує на ділянку у Миколаївському районі («Сірка») та пропонує технологію біосушіння для виробництва RDF-палива. Вартість проекту – 89 мільйонів євро.

 

Натомість ТзОВ «Глассворк технолоджі», що теж зацікавлене в ділянці у Миколаївському районі, представило комісії проект сміттєспалювального заводу, який вироблятиме теплову й електричну енергію. Вартість будівництва заводу становить 96,5 мільйона євро, а термін – три роки.

 

Водночас еколог 1-ої категорії міжнародної благодійної організації «Екологія-Право-Людина» Алла Войціховська зауважує, що сміттєспалювальним заводам не місце в Україні, адже жодна з компаній не надала переконливих доказів того, що зможе правильно очищувати отруйні викиди. Крім того, в Україні немає служб, які змогли б контролювати їхній обсяг і рівень впливу на довкілля. Перевагу еколог надає технології від компанії «Вейст Менеджмент Системс», але каже, що їм потрібно змінити підходи та не виробляти RDF-паливо, оскільки в Україні немає підприємств для його збуту.

 

Заступник голови Львівської облдержадміністрації Ірина Гримак додала, що спеціальна комісія при ЛОДА визначить переможця конкурсу вже наприкінці наступного тижня.

19.05.2017