Прокуратура підготувала підозру Сталіну та Берії у справі про депортацію татар.

 

Прокуратура Автономної Республіки Крим підготувала підозру Йосипу Сталіну та Лаврентію Берії у геноциді кримських татар під час здійснення депортації у 1944 році.

 

Про це повідомляє прес-служба ГПУ.

 

"Прокуратура АР Крим зібрала достатньо доказів для повідомлення про підозру і на даний час підготовлено проекти повідомлень про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.442 КК України, Сталіну Йосипу Віссаріоновичу та Берії Лаврентію Павловичу", – поінформував прокурор АР Крим Гюндуз Мамедов на зустрічі з генеральним прокурором Юрієм Луценком і лідером кримських татар Мустафою Джемілєвим.

 

"Це тільки початок. Нами у рамках цього досудового розслідування будуть встановлені інші учасники. Попередньо ми встановили безпосередніх виконавців даного злочинного наказу", – додав Мамедов.

 

Мустафа Джемілєв зазначив, що потреба в такому розслідуванні назріла вже давно, проте це стало можливим лише після Революції гідності. З його слів, ця справа є великою моральною підтримкою для кримськотатарського народу, який знову опинився в умовах окупації. Також він нагадав, що Верховна Рада України визнала депортацію кримськотатарського народу актом геноциду.

 

"З моєї точки зору, історію міняти неможливо. Історія нічому не вчить, вона лише карає тих, хто не вчить її уроки. І справа проти геноциду українського народу, і справа про геноцид кримськотатарського народу є актом справедливості, який має символізувати неможливість повторення цього знову", – сказав Юрій Луценко.

 

Кримінальне провадження за фактом вчинення депортації кримських татар і представників інших національностей із Криму порушили у грудні 2015 року.

 

Встановлено понад 250 сімей – потенційних потерпілих (загалом понад 1000 осіб). В якості свідків і потерпілих допитано 63 особи, зокрема 45 мешканців тимчасово окупованого Криму. Правоохоронці спільно з Меджлісом кримськотатарського народу склали реєстр осіб, до сімей котрих застосували насильницьке переселення.

 

На підставі отриманих матеріалів призначено демографічну експертизу.

 

16 травня прокуратура отримала висновок експерта Інституту демографії та соціальних досліджень НАНУ, в котрому зазначено, що саме насильницьке переселення у 1944 році понад 225 тисяч представників кримськотатарського народу та інших національних груп із території півострова для проживання до непристосованих районів Совєцького Союзу спричинило до часткового фізичного винищення цих груп.

 

Під час депортації та в місцях спецпоселень від хвороб, епідемій і голоду загинула майже половина депортованих кримських татар.

 

18.05.2017