Трамп просив ФБР припинити розслідування зв'язків своєї команди з Кремлем.

Про це написало видання The New York Times з покликом на звіт колишнього голови Федерального бюро розслідувань Джеймса Комі.

 

 

«Сподіваюся, ти зможеш це припинити», – так процитував Комі у своєму звіті прохання президента США Дональда Трампа, висловлене ним під час зустрічі в Овальному кабінеті Білого дому в лютому цього року. Американський лідер закликав тодішнього директора ФБР припинити розслідування проти колишнього радника Трампа Майкла Флінна, якого підозрюють у зв'язках із Росією. На зустрічі Трамп наголосив, що Флінн «хороша людина, він не зробив нічого поганого».

 

Це прохання президента США, на переконання видання, – найяскравіший доказ того, що він намагався безпосередньо вплинути на розслідування зв'язків своєї команди з Кремлем, яке проводять міністерство юстиції США і ФБР.

 

Комі записав усі деталі свого спілкування з президентом безпосередньо після засідання, яке пройшло на наступний день після відходу Флінна з посади радника президента США. Про це виданню повідомили два джерела, знайомі з текстом записів. У них Комі документував усе, що вважав неправомірними спробами президента США вплинути на актуальне розслідування.

 

Білий дім, своєю чергою, в офіційній заяві спростував таку версію подій. «Президент неодноразово висловлював думку про те, що генерал Флінн – пристойна людина, яка служила своїй країні й захищала її, однак президент ніколи не просив ні містера Комі, ні когось іншого припинити будь-яке розслідування, включно з розслідуванням щодо генерала Флінна», – сказано в заяві адміністрації президента. Речники Трампа стверджують, що діалог між ним і Комі був хибно  відображений засобами масової інформації.

 

Нагадаємо, що Трамп звільнив Комі 9 травня, вказавши, що той «не здатен ефективно керувати» відомством і що ФБР потрібен «новий керівник із тим, щоби відновити довіру». 20 березня ФБР вперше офіційно підтвердило, що почало розслідування можливого впливу Росії на президентську кампанію в США 2016 року і можливих зв'язків передвиборчого штабу Трампа з Кремлем.

17.05.2017