Розпочався демонтаж пам’ятника Першій кінній армії.

 

На пагорбі над автодорогою «Львів-Київ» у Буському районі Львівщини сьогодні, 16 травня, розпочали демонтаж радянського монумента бійцям Першої кінної армії Семена Будьонного, повідомив голова Кутівської сільської ради Ігор Карпій, передає Zaxid.net.

 

За словами Ігоря Карпія, у квітні Кутівська сільрада прийняла пам’ятник, який до того був нічийним, на свій баланс та підтримала рішення про його демонтаж. Раніше, у квітні 2017 року, комісія з надзвичайних ситуацій Буської райдержадміністрації визнала цей пам’ятник аварійним і рекомендувала його демонтувати.

 

«Це залишки монумента, а не монумент. Є висновок експерта, що цей об’єкт може створити аварійну ситуацію. Лишилася лише арматура, вона іржава. Ми хочемо провести демонтаж, щоб у підлітків не було спокуси на нього залазити», – зазначив Ігор Карпій.

 

Роботи з демонтажу замовили у компанії «ЮеМСі Холдинг», яка має виконати їх упродовж двох місяців за понад 18 тис. грн.

 

Пам’ятник був споруджений у 1975 році неподалік селища Олесько до 55-річчя від створення кінної армії Семена Будьонного, яка постійно супроводжувала партію більшовиків, беручи участь в усіх її кривавих акціях: червоному терорі, пограбуванні «ворожих класів», продрозверстці на селі. Скульптурна композиція монумента зображала в русі двох воїнів-будьонівців на конях.

 

Ще кілька років тому місцеві мешканці здерли частину мідної обшивки монумента.

16.05.2017