Польща виділила 3,5 млн грн на цьогорічні роботи на Личаківському цвинтарі.

 

На реставраційні роботи об’єктів спільної культурної спадщини Міністерство культури Республіки Польща цьогоріч виділить 1,2 млн злотих (близько 8,2 млн грн), інформує прес-служба Львівської міськради.

 

Серед таких об’єктів – Личаківський цвинтар, що є одним із найстарших та найважливіших історичних некрополів у Європі.

 

Які саме конкретні пам’ятки реставруватимуть на цвинтарі, вирішує щоразу спільна польсько-українська комісія експертів. Передусім вона бере до уваги такі критерії, як: історична роль покійника, артистична вартість нагробка та техніка, в якій він виконаний. Реставраційні роботи на цвинтарі ведуть змішані польсько-українські групи.

 

Цьогоріч реставруватимуть надгробки трьох президентів Львова – Міхала Міхальського, Юзефа Нойманна, Тадеуша Рутовського, а також І. Шараневича, Матильди Жлобiцької, Казимира Криницького, pодини Равських, НН, Кароля Скібінського, Якуба Ваґенгауера, pодини Марковських, Ксаверія й Амелії з Ґрабіньських, oтців кармелітів. Вартість цьогорічних робіт становить 522 тисяч злотих (3,55 млн грн).

 

Львів співпрацює з Міністерством культури і національної спадщини (МКіНС) Республіки Польща в рамках програми ревалоризації у Львові об’єктів спільної культурної спадщини Польщі та України з 2008 року. Реставрація відбувається на основі протоколів узгоджень, підписаних представниками міністерства Республіки Польща з представниками міської влади Львова. Проекти фінансує міністр культури Республіки Польща, реалізуються вони у співпраці з управлінням охорони історичного середовища Львівської міської ради.

 

З 2008 до 2016 р. на Личаківському цвинтарі проведено професійні комплексні реставраційні роботи близько 70-ти надгробків і гробниць.

16.05.2017