Франція має нового прем’єр-міністра.

Ним став мер міста Гавра, представник консервативної партії «Республіканці» Едуар Філіп (Edouard Philippe).

 

 

«Президент ухвалив рішення призначити Едуара Філіпа прем'єр-міністром. Доручив йому сформувати уряд», – оголосив у понеділок, 15 травня, генеральний секретар Єлисейського палацу Алексі Колер. Церемонія вступу прем'єра на посаду повинна відбутися до кінця дня – повідомило французьке видання Le Monde.

 

Призначення не стало сюрпризом: інформація про те, що прем'єром Франції може стати представник правої партії «Республіканці» Едуар Філіп, з'явилася у французьких ЗМІ ще минулого тижня.

 

Офіційний представник руху Емманюеля Макрона «Вперед!» Бенжамен Ґріво (Benjamin Griveaux) заявив в інтерв'ю радіостанції Europe 1, що Філіп – «один з тих, хто підходить для цієї посади». За його словами, у Філіпа є «парламентський досвід, необхідні компетенції та якості». Ґріво також зазначив, що Емманюель Макрон і Едуар Філіп «добре знайомі і цінують один в одному чесність і точність».

 

46-річний Едуард Філіп – випускник паризького Інституту політичних досліджень Sciences Po й елітної Національної школи адміністрації ENA. Свою політичну кар'єру він почав у лавах Соціалістичної партії, проте потім перейшов до правих.

 

2002 року політик керував передвиборною кампанією Жака Ширака, а на виборах 2007 року підтримав кандидатуру Ніколя Саркозі. У 2016 році Філіп очолив кампанію екс-прем’єра Франції і чинного мера Бордо Алена Жюппе на праймерізі правих.

 

Експерти назвали призначення правого політика на посаду прем'єр-міністра «чудовою операцією з послаблення позицій правих» напередодні парламентських виборів, які пройдуть у Франції 11 і 18 червня. Видання Le Figaro також відзначало, що деякі праві політики дорікали Філіпові, що якщо той погодиться на посаду прем'єра, то це внесе розбрат у лави правих.

15.05.2017