Гройсман закликав Ізраїль визнати Голодомор геноцидом.

 

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман під час свого візиту до Ізраїлю закликав визнати Голодомор 1932–1933 років актом геноциду українського народу.

 

Про це Гройсман сказав на зустрічі з президентом Ізраїлю Реувеном Рівлином, інформує прес-служба уряду.

 

Голова Кабміну наголосив, що визнання Великого голоду геноцидом має надзвичайно важливе значення для українського суспільства та двосторонніх відносин загалом.

 

"Я думаю, що нам потрібно більш поглиблено вивчити цю проблему, щоб ми могли говорити про визнання цієї трагедії відносно українського народу. Якщо подивимося у глибину проблеми, то побачимо, що голод, який був штучно створений тим режимом, не вибирав національність. У сучасному світі маємо виявити всі трагедії, дати їм оцінку, зробити висновки для майбутніх поколінь", – сказав прем’єр-міністр.

 

На думку Гройсмана, трагедії Голодомору та Голокосту споріднені, тому що політичні злочинні режими не були обмежені у можливості вбивати невинних людей. "Життя людини та її права є найвищою цінністю, тому і сьогодні ми боремося за те, щоб на континенті був мир. Сьогодні сучасний світ стикається з викликами, у яких має бути об'єднаним, щоб відстоювати демократичні цінності. Маємо будувати майбутнє мирно, і наш виклик полягає у тому, що ми не повинні накопичувати кризи, які виникають у різних куточках світу", – сказав Гройсман.

 

На думку Гройсмана, офіційний візит до Ізраїлю відкриє нові можливості для розвитку співпраці. "Ми надаємо цьому візиту особливого значення і вважаємо, що маємо гарні можливості до поглиблення нашої стратегічної співпраці. Минулого грудня ми відзначили встановлення 25 років наших дипломатичних відносин і зараз, я вважаю, цей візит має бути послідовним продовженням поглиблення нашого співробітництва у багатьох сферах. Ми хочемо, щоб цей візит мав дуже конкретні і чіткі нові можливості", – зазначив голова уряду.

 

Під час переговорів сторони торкнулися питання протистояння України російській агресії та стану виконання мінських домовленостей. Президент Реувен Рівлин наголосив, що Ізраїль підтримує суверенітет і територіальну цілісність української держави.

 

Серед тем обговорення прем’єр-міністра з президентом Ізраїлю також стало питання взаємодії країн на міжнародній арені, зокрема у міжнародних організаціях. У цьому контексті Володимир Гройсман наголосив, що Україна бажає Ізраїлю незалежності й миру і працює над цим. "Україна є другом Ізраїлю. Ми маємо будувати добрі партнерські стосунки, добре майбутнє – ми у цьому зацікавлені. Маємо поглиблювати наш двосторонній діалог, щоб більше розуміти одне одного і більше координуватися, у тому числі на міжнародній арені. Тільки у діалозі можна знаходити правильні рішення", – вважає Гройсман.

 

Нагадаємо, поїздка Гройсмана до Ізраїлю мала відбутися ще в грудні, та офіційний Єрусалим скасував візит через підтримку Україною резолюції Ради безпеки ООН з вимогою припинити будівництво ізраїльських поселень на палестинських територіях. 

 

15.05.2017