Перемога партії бундесканцлерки Анґели Меркель в землі Північний Райн-Вестфалія є надзвичайно важливою напередодні виборів до Бундестаґу.

 

 

Згідно з попередніми підрахунками голосів, на виборах до ляндтаґу в Північному Райні-Вестфалії місцевий ХДС на чолі з Арміном Лашетом (Armin Laschet) набирає 33,0 відсотки голосів. Таким чином християнські демократи покращили свій попередній результат у цій земля аж на 6,7%. За Соціал-демократичну партію Німеччини (СДПН), котра була тут головною урядуючою силою, проголосували 31,2 відсотка виборців. Таким чином соціал-демократи втратили 7,9% голосів – повідомило видання Focus.

 

Несподівано добрий результат продемонструвала ліберальна Вільна демократична партія – традиційний союзник ХДС. Її підтримали 12,6% виборців, що на чотири відсотки вище за попередній результат. Традиційні ж союзники СДПН «Союз-90/Зелені», котрі входили до місцевої урядової коаліції, зазнали відчутних втрат – за них проголосували 6,4% виборців, що на 4,9% менше, ніж на попередніх виборах.  

 

Суттєво покращила свої позиції в партійному ландшафті Північного Райну-Вестфалії правопопулістська «Альтернативи для Німеччини» – 7,4 відсотка (+7,4), яка раніше взагалі не мала депутатів у ляндтазі в Дюссельдорфі. Також наростила свою підтримку лівопопулістська Ліва партія – 4,9% голосів (+2,4).

 

Партію піратів підтримав лише один відсоток виборців, що не дає їй можливості потрапити до ляндтаґу.

 

Після оголошення попередніх результатів виборів лідерка місцевої СДПН, прем'єр-міністр землі Ганнельоре Крафт (Hannelore Kraft) оголосила, що йде у відставку зі своєї посади віце-голови СДПН і голови осередку партії у Північному Райні-Вестфалії.

 

З огляду на результати виборів, можливі кілька варіантів коаліції. ХДС може створити уряд з лібералами. Хоча без остаточного підрахунку голосів складно сказати, чи вдасться сформувати більшість, оскільки перевага в одного депутата залежатиме від десятих часток відсотка. Реалістичним залишається і варіант так званої «великої коаліції» консерваторів і соціал-демократів, що діє і на загальнофедеральному рівні.

 

Земельні вибори в Північному Райні-Вестфалії експерти називають «малими федеральними» або генеральною репетицією до голосування 24 вересня, коли в Німеччині обиратимуть новий склад парламенту країни – Бундестаґу, а він після цього – бундесканцлера.

 

За площею Північний Райн-Вестфалія – ​​тільки четверта з 16-ти федеральних земель ФРН, але за чисельністю населення – перша. Тут проживає майже чверть усіх німецьких виборців – понад 13 мільйонів. У минулому дислокація політичних сил в Північному Райні-Вестфалії не раз ставала моделлю для центрального уряду.

15.05.2017