Помер політик і науковець Олександр Задорожній.

 

На 57 році життя помер колишній народний депутат, доктор юридичних наук, завідувач кафедри міжнародного права Інституту міжнародних відносин Київського університету ім. Шевченка Олександр Задорожній.

 

Про смерть науковця повідомив його помічник у часи депутатства Євген Магда.

 

"Нема слів. Нема..." – прокоментував Магда на своїй сторінці у Facebook.

 

 

Олександр Задорожній народився 26 червня 1960 року у селищі Красний Кут на Луганщині.

 

Був обраний народним депутатом України III та IV скликань. Мандат отримував як мажоритарник від Києва; постійно перебував у фракціях, близьких до Леоніда Кучми.

 

У 2002-2005 роках був представником президента Кучми у Верховній Раді. На час виконання обов’язків Задорожнім припадають підготовка Адміністрацією Президента Віктора Медведчука політичної реформи, висування Віктора Януковича у прем’єр-міністри України, президентські вибори 2004 року (Задорожній був довіреною особою Януковича), Помаранчева революція.

 

У 2007 році Задорожній брав участь у виборах як кандидат у народні депутати від блоку "КУЧМА" під проводом Олександра Волкова. Критикував політику тодішнього президента Віктора Ющенка. Згодом Ющенко звільнив його з Вищої ради юстиції з формулюванням "за порушення присяги".

 

У 2008 році Задорожній отримав призначення в команду прем’єр-міністра Юлії Тимошенко як радник голови уряду. Писали, що пан Олександр входив до команди, котра готувала проект змін до Конституції, на ґрунті яких могли би співпрацювати Партія регіонів і БЮТ.

 

У 2014 році Задорожній був уповноваженим кандидата у президенти Миколи Маломужа.

 

Згідно з інформацією Української асоціації міжнародного права, очолюваної Задорожнім, останніми монографіями науковця були: "Порушення агресивною війною Російської Федерації проти України основних принципів міжнародного права" (2015), "Анексія Криму – міжнародний злочин" (2015), "Российская доктрина международного права после аннексии Крыма" (2015), "Міжнародне право у відносинах України та Російської Федерації" (2016), "Оправдать любой ценой. Агрессивная война Российской Федерации против Украины и трансформация российского видения международного права" (2016).

 

12.05.2017