Чалий: Трамп говорив із Клімкіним про відповідальність Росії.

 

Посол України у Сполучених Штатах Америки Валерій Чалий заявив, що американська адміністрація під час переговорів із міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним на тижні підтвердила свій намір надалі підтримувати Україну в умовах російської агресії, а також тиснути на Москву щодо повного виконання нею мінських домовленостей.

 

Про це повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

"Дуже важливо, що ми почули три головних меседжі. Перше, від президента Трампа, що Сполучені Штати підтримують Україну, зокрема активніше намагатимуться врегулювати ситуацію разом з нами щодо Донбасу, встановлення миру в Україні", – зауважив дипломат.

 

Крім того, з його слів, "пролунав абсолютно чіткий меседж за результатом зустрічі з росіянами, що відповідальність Росії існує, і треба це визнати й працювати над тим, аби вирішити питання встановлення миру із боку Росії".

 

Третій сигнал, зауважив Чалий, стосувався підтримки територіальної цілісності й суверенітету України. Він лунав як із боку Майка Пенса, так і Дональда Трампа. "Це для нас дуже чітка позиція – не тільки для дипломатів чи Президента України, якому ми з міністром закордонних справ доповіли про результати зустрічі, а й для українського народу", – наголосив посол.

 

Відповідаючи на запитання, як було досягнуто згоди президента США прийняти міністра закордонних справ України, Чалий відповів, що цьому передувала комплексна робота з адміністрацією США. "Можу вас запевнити, всі спекуляції, які робили якісь лобісти, – це все несерйозні обговорення. Такі речі реалізуються ґрунтовною дипломатичною роботою і попередньою підготовкою", – запевнив Чалий.

 

Зі слів дипломата, громадськості слід звертати увагу не лише на контакти з вищим керівництвом США, а й дуже велика роботу під час візиту Клімкіна і в Раді національної безпеки, і в Білому домі, і в Державному департаменті: "Це завершилось таким абсолютно правильним акцентом", – вважає Чалий.

 

Оцінюючи значення переговорів Клімкіна з Трампом і Пенсом, посол запевнив: "Це був сигнал для України".

 

Посол також поінформував, що зараз посольство працює над підготовкою зустрічі Петра Порошенка і Дональда Трампа. "Сторони зараз інтенсивно працюють над усім переговорним пакетом, у якому змістовна частина важливіша, ніж дати", – зазначив дипломат.

 

12.05.2017