Державні служби не мають претензій до конкурсанта "Євробачення" з Болгарії за виступ в окупованому Криму.

 

У Держприкордонслужбі заявили про відсутність підстав не пускати в Україну конкурсанта "Євробачення" з Болгарії Крістіана Костова за те, що він виступав в окупованому Криму, позаяк той не порушував правил перетину кордону України.

 

Про це в коментарі УНІАН заявив прес-секретар Держприкордонслужби Олег Слободян.

 

“Спільно з СБУ ще працюємо і вивчаємо всі обставини. Але на цю мить можу сказати таке. По-перше, ми діємо тільки в межах компетенції. На момент, коли він заїжджав у травні, у нас не було інформації, а також доручень від інших правоохоронців, які вказували б, що він, можливо, порушував законодавство України”, – сказав Слободян.

 

По-друге, з його слів, на момент, коли співак, можливо, відвідував окупований півострів, він був іще неповнолітнім – тобто не міг особисто приймати рішень, а рухатися лише в супроводі дорослих.

 

“А по-третє, якщо вірити ЗМІ, він відвідував Крим у червні 2014 року, а законодавча норма, яка встановлювала відповідальність за відвідини окупованого Криму через закриті пункти пропуску, набула чинності лише у листопаді 2014 року. Тобто на момент його відвідин Криму законодавчо це ще не було врегульовано. Закон, як відомо, зворотної сили не має”, – зазначив Слободян.

 

Оногди виявилося, що Костов виступав у дитячому центрі "Артек" у Криму 1 червня 2014 року, через кілька місяців після анексії півострова Росією.

 

Україна заборонила в'їзд на свою територію російській конкурсантці Юлії Самойловій через те, що вона виступала в Криму. Це, щоправда, було влітку 2015 року.

 

11.05.2017