ЄУ надала Україні безвіз.

 

Європейська рада на рівні міністрів сільського господарства та рибальства країн-членів Унії на своєму засіданні у четвер, 11 травня, затвердила відповідну законодавчу ініціативу.

 

 

Це останнє політичне рішення на шляху безвізових подорожей українців – повідомило радіо ВВС. Для запровадження безвізового режиму залишилось здійснити дві формальні процедури: законодавчий акт має підписати президент Європейського парламенту і представник ‎Мальти, яка зараз головує в ЄУ, а потім його опублікують в офіційному журналі Унії. Відтак безвізовий режим для громадян України стане доступним через 20 днів після згаданої публікації.

 

Президент України Петро Порошенко вже привітав українців із цим рішенням та заявив, що поїде до Страсбурга на урочисте підписання законодавчої зміни.

 

«17 травня у Страсбурзі – як ми домовилися з нашими європейськими друзями – урочисто підпишуть відповідний законодавчий акт. Це, напевно, буде один із найважливіших моїх візитів за три роки на посаді президента», – написав Петро Порошенко у своїй сторінці на Facebook’у.

 

Попередньо публікація Угоди про безвізовий режим в офіційному журналі Унії запланована на 22 травня, тож початок безвізових поїздок настане з 11 червня 2017 року.

 

Безвізовий режим для українців поширюватиметься на всі країни ЄУ, окрім Великої Британії та Ірландії. Також можна буде їздити до Ісландії, Ліхтенштейну, Норвегії та Швейцарії, які належать до Шенґенської зони, але не є членами ЄУ. Для безвізових подорожей до країн Унії потрібно мати біометричний закордонний паспорт.

11.05.2017