Amnesty International засудила затримання носіїв радянської символіки.

 

Amnesty International в Україні засудила затримання учасників демонстрацій 9 травня за використання радянської символіки.

 

Про це йдеться у заяві правозахисної організації.

 

"Заборона символіки, пов’язаної з комуністичною партією і радянським минулим (прийняті в травні 2015 р. закони про «декомунізацію»), є порушенням права на свободу вираження, а затримання мирних демонстрантів є кроком в обмеженні свободи вираження і мирних зібрань з боку української влади", – вважає Amnesty International в Україні.

 

Організація закликала звільнити затриманих, а також провести ефективне та неупереджене розслідування всіх випадків насильства під час демонстрацій 9 травня.

 

"Затримання мирних громадян і заборона радянської символіки неприпустимі. Такі заходи не тільки не звільняють України від радянської спадщини, від драконівських законів і практик радянських часів, а навпаки зближують з ними нас і нашу країну", – сказала Оксана Покальчук, директорка Amnesty International в Україні.

 

У 2015 році Amnesty International в Україні засудила заборону Комуністичної партії в Україні, назвавши це "кричущим порушенням свободи самовираження та об’єднання", "небезпечним прецедентом" і "кроком назад на шляху до поваги до прав людини".

 

10.05.2017