Сенатори закликали Трампа зустрітися з Порошенком перед Путіним.

Американські законодавці вважають, що зустріч з представниками Києва стане сигналом, що США підтримують суверенітет і територіальну цілісність України.

 

 

Шестеро сенаторів, зокрема й голова сенатського комітету зі збройних сил Джон Маккейн, надіслали президентові Сполучених Штатів відповідного листа. Його текст опублікував на своєму персональному сайті один зі сенаторів-підписантів Роб Портман.

 

Лист сенаторів з'явився на тлі повідомлень, що Дональд Трамп планує зустрітися з президентом Росії Володимиром Путіним на марґінесі саміту G20, який відбудеться в Німеччині у липні цього року. Автори листа заохочують главу Білого дому активніше взаємодіяти з давніми союзниками Сполучених Штатів та збільшити підтримку інституцій та європейських урядів, які допомагають зберігати встановлений міжнародний лад.

 

«Багато наших союзників у Європі чекають від вашої адміністрації політичних дій, які засвідчать нашу прихильність до НАТО та інших інститутів, які підтримують міжнародний лад, слугують рамковою основою для міжнародної стабільності й безпеки з часів Другої світової війни… Ми закликаємо Ваc зустрітись з очільниками України, включно з президентом Петром Порошенком, перед будь-якою офіційною зустріччю з керівництвом Росії, включно з президентом Володимиром Путіним. Зустріч із демократично обраними представниками України надсилатиме сильний сигнал, що Сполучені Штати продовжують надавати пріоритет давнім союзникам та надалі підтримують суверенітет і територіальну цілісність України перед обличчям актуальної агресії», – йдеться у листі.

 

Серед авторів листа є як республіканці, так і демократи з комітетів Сенату з питань збройних сил і міжнародних відносин. Окрім уже згаданих Маккейна і Портмана, свої підписи під ним поставили Боб Менендез, Боб Кейсі, Джеймс Інґоф та Джин Шахін.

09.05.2017