В Естонії засудили російського шпигуна.

За діяльність на користь Росії він буде змушений відсидіти п'ять років у естонській в’язниці.

 

 

Такий доволі м’який вирок виніс Хар’юський повітовий суд Естонії щодо громадянина Росії Артема Зінченка. За даними естонської прокуратури, він протягом декількох років працював на російську розвідку.

 

З матеріалів суду стало відомо, що 30-річного Зінченка, котрий із 2013-го постійно мешкав в Естонії на підставі посвідки на проживання, естонська поліція безпеки затримала в січні 2017 року. Як стверджує сторона звинувачення, Зінченка ще 2009 року завербувало головне розвідувальне управління російського Генштабу, і він «активно брав участь в агентурно-оперативній роботі російської зовнішньої розвідки, спрямованій на підрив безпеки Естонії».

 

За інформацією новинного порталу Delfi, Зінченко здобував інформацію про об'єкти державної оборони і об'єкти, які забезпечують життєво важливі потреби на території Естонії, а також стежив й інформував ГРУ про переміщення військової техніки армії Естонії і НАТО.

 

Отримані відомості Зінченко передавав співробітникам ГРУ за допомогою засобів зв'язку, а також під час особистих зустрічей в Санкт-Петербурзі. Постійні переміщення аґента між двома країнами спочатку не викликали у естонської влади підозр, оскільки чоловік займався бізнесом - продавав дитячі візки. Сам засуджений визнав свою провину й покаявся у вчиненому.

 

В естонській поліції безпеки заявляють, що останніми роками російські спецслужби чимраз активніше вербують до співпраці навіть тих  мешканців Естонії, котрі безпосередньо не мають доступу до державної таємниці. «Як правило, йдеться як про громадян Естонської Республіки, так і громадян Російської Федерації, котрі займаються різними злочинними діями в прикордонному районі, що полегшує їхнє вербування з боку російських спецслужб», - розповіла під час судового процесу прокурор Інна Омблер, котра займалася розслідуванням кримінальної справи Артема Зінченка.

 

Офіційної реакції росіян на вирок поки що немає.

08.05.2017