Курс євро зріс після перемоги Емманюеля Макрона.

Зранку в понеділок, 8 травня, на світових торгівельних майданчиках курс єдиної європейської валюти досяг максимальної за останні півроку позначки.

 

 

Як повідомила інформаційна аґенція Reuters, на відкритті азійських валютних ринків за євро давали 1,1024 долара. Востаннє єдина європейська валюта стільки коштувала 9 листопада минулого року.

 

Окрім того, курс євро досягнув річного максимуму щодо японської єни (124,58 єни за євро) і п'ятимісячного максимуму щодо швейцарського франка (1,0886 франка за євро).

 

«Макрон же – ґлобаліст. Його впевнена перемога розвіяла побоювання інвесторів щодо виходу Франції з єврозони і Європейської Унії. Інвестори ж після голосуванням за Brexit у Великій Британії і за Дональда Трампа у США були налякані, що президентські вибори у Франції може виграти націоналістка Марін Ле Пен, котра погрожувала вивести Францію з ЄУ. Її перемога могла б обернутися для Європи новою фінансовою кризою. Політична невизначеність стримувала бізнес і обмежувала інвестиції. Саме цим і пояснюють нинішній стрибок курсу євро», – прокоментував для Reuters ситуацію на валютних ринках експерт із валютних котирувань Rabobank у Лондоні Джейн Фолі.

 

Щоправда, вже на європейських валютних ринках євро трішки здав свої позиції. Так, на торгах у Франкфурті-на-Майні єдина європейська валюта втратила 0,4 відсотка свого курсу щодо долара, зафіксувавшись на рівні $1,0953; і 0,6 відсотка щодо до єни – 123,26 єни за долар.

 

Тепер ринки цікавить, як рух Макрона «Вперед!» виступить на парламентських виборах у Франції у червні. Від їхнього результату залежатиме, чи зможе новий президент провести обіцяні перетворення в економіці, особливо – найважливішу для Франції реформу ринку праці.

 

Тим часом стала відомою дата інавґурації Емманюеля Макрона. Свою президентську присягу він складе  наступної неділі, 14 травня. Про це повідомив чинний президент Франції Франсуа Олланд під час заходів у Парижі, присвячених 72-й річниці закінчення Другої світової війни у Європі.

08.05.2017