Офіційні підрахунки: Емманюель Макрон – 66,06%.

 

Такі результати виборів оприлюднило Міністерство внутрішніх справ Франції після підрахунку 99,9% бюлетенів.

 

 

Підраховано практично всі бюлетені як на дільницях на території Франції, так і за кордоном, – повідомила французька газета Le Monde. За опонентку Макрона – лідерку ультраправого «Національного фронту» Марін Ле Пен – проголосувало 33,94 відсотка тих, хто прийшов на виборчі дільниці й поставив позначку на бюлетені для голосування.  

 

Останнє уточнення є доволі суттєвим, бо 9,4 відсотка бюлетенів на виборах визнано недійсними, оскільки вони виявилися пустими. Це найвищий показник на виборах із 1965 року. Пусті бюлетені означають, що доволі багато виборців не забажали сприймати ні одного, ні іншого кандидата.

 

Із зазначеної причини експерти пророкують Макронові не надто просте президентство. Окрім того, як ми зазначали в попередніх повідомленнях, Ле Пен, здобувши прихильність 33,94% виборців, тобто приблизно 11 мільйонів французів, встановила своєрідний рекорд. Адже це найвищий в історії Франції відсоток голосів, відданих за кандидата від ультраправих. Бо, наприклад, за батька Марін Ле Пен, коли він іще очолював «Національний фронт», 2002 року у другому турі президентських виборів проголосувало удвічі менше – лише 17% виборців.

 

І все ж розрив аж у 33 відсоткових пункти між кандидатами виявився більшим, ніж передбачали проведені перед виборами опитування громадської думки.

 

«Упевнена перемога Емманюеля Макрона підтверджує, що більшість громадян країни підтримують цінності Франції, а також є прихильниками Європейської Унії та відкритості країни до світу», – заявив чинний президент Франсуа Олланд. 

 

«Його перемога є перемогою всіх французів, котрі бажають, аби Франція була прогресивною і успішною», – написав прем'єр-міністр Франції Бернар Казньов на своїй сторінці в Twitter’і.

 

08.05.2017