Останній динозавр Африки

 

У Марокко палеонтологи виявили наймолодші у світі рештки динозавра. Далекий родич тиранозавра має приблизно 66 мільйонів років і жив безпосередньо перед масовим вимиранням вкінці крейдяного періоду. Рідкісна знахідка надає цінні свідчення про тогочасне життя в Африці.




Ніколас Лонґріх з Університету Бата зі щелепною кісткою Chenanisaurus barbaricus. Фото: independent.co.uk.


 

Ера динозаврів закінчилася їхнім масовим вимиранням 66 мільйонів років тому наприкінці крейдяного періоду – це відомо напевно. Менш очевидним є те, що спричинило ці події: чи виверження вулкану, чи падіння астероїда Чиксулуба, а чи вони обоє. Також суперечливим є те, наскільки раптово вимерли динозаври: в Європі вони, здається, зникли несподівано, та інші види, ймовірно, зникли ще раніше.

 

Дотепер залишалося нез’ясованим, як велося динозаврам Африки. «У нас практично немає скам’янілостей з цього часу, – пояснив Ніколас Лонґріх (Nicholas Longrich) з Університету Бата (Об'єднане Королівство). – Отже, про фауну динозаврів в Африці наприкінці крейдяного періоду знаємо ми мало». З огляду на це зростає цінність свідчень, які надали нові викопні рештки.

 

Скам’янілості були знайдені в фосфоритовому родовищі в марокканському басейні Улад-Абдун. 66 мільйонів років тому ця територія була вкрита водою і на дні мілкого океану осідав фосфатний осад. В ньому вчені й виявили фрагменти динозаврової щелепи і декілька зубів.

 

«Дуже дивно знаходити динозавра в морському осаді, – пояснив Лонґріх. – Це ніби шукаючи решки кита, натрапити на скам’янілості лева». Проте ближчі дослідження засвідчили, що йдеться про рештки наземного динозавра. Ймовірно, він помер, переслідуючи жертву в мілкій воді або при штормовому припливі.




Chenanisaurus barbaricus. Зображення: Nick Longrich, Milner Centre for Evolution/ University of Bath.


 

Названий Chenanisaurus barbaricus динозавр належить до родини абелізаврових – тобто був одним із найнебезпечніших хижаків свого часу. Як і тиранозаври в Північній Америці та Азії, м’ясоїдні абелізаврові домінували і в Південній півкулі.

 

Вони також бігали на задніх ногах і мали маленькі рудиментарні руки. На відміну від Tyrannosaurus rex і багатьох його сучасників, абелізаврові не мали пір’я та були вкриті додатковим шаром луски.

 

Незвично й те, що Chenanisaurus мав дуже коротку, але міцну та вигнуту щелепу. Вона відрізняє цей вид від південноамериканських скам’янілостей абелізаврових, інформують учені. Chenanisaurus був завбільшки від семи до восьми метрів, тобто на диво великим представником свого роду. Завдяки своєму зросту та сильній морді представники цього виду могли полювати на титанозаврів.

 

Найважливіше: Chenanisaurus жили близько 66 мільйонів років тому, тобто безпосередньо перед початком масового вимирання. «Це унікально рідкісна знахідка – як виграш у лотерею, – пояснив Лонґріх. – Адже знайдений міг бути одним з останніх динозаврів Африки, що жив перед вимиранням».

 

Палеонтологи пояснюють: присутність динозаврів у Північній Африці доводить, що до кінця крейдяного періоду дожили нащадки доісторичних ящурів старого південного континенту Гондвани. Попри те, що фауна динозаврів Південної півкулі суттєво відрізнялася від властивої Північній, катастрофа обох застала зненацька.

 


Letzter Dinosaurier Afrikas entdeckt

University of Bath, 05/05/2017

Зреферувала Соломія Кривенко

08.05.2017