Родинне дерево динозаврів можуть радикально переглянути

 

Детальний аналіз кісток динозаврів радикально міняє підручникову теорію про взаємозв’язок між їх родами та спонукає повернутися до уявлень, від яких відмовилися ще в ХІХ ст.


 

Десятиліттями динозаврів поділяли на дві великі групи – птахотазових (зокрема Stegosaurus) та ящеротазових (наприклад, Brachiosaurus та Tyrannosaurus). Тепер цей поділ може втратити актуальність. Про це йдеться в дослідженні, опублікованому 22 березня в Nature. Крім того, травоїдні, часто гігантські завроподи, як-от Brachiosaurus, можуть бути менше споріднені з двоногими хижаками, наприклад Tyrannosaurus Rex, ніж раніше вважали.

 

«Цілком можливо, що це дослідження змінить підручникову теорію про взаємозв’язок між динозаврами, якщо наступні відкриття його підтримуватимуть», – каже палеонтолог із Мерілендського університету Томас Гольц.

 

У дослідженні йдеться про генеалогічні зв’язки між 74-ма видами на основі більш як 450 анатомічних ознак, – розповідає його головний автор Метью Берон з Кембриджського університету (Сполучене Королівство). Більшість проаналізованих видів жили протягом перших 100 млн років існування динозаврів. Вік найдавніших скам’янілостей доісторичних ящурів, які дійшли до нас, становить 243 млн років. Динозаври, як відомо, масово вимерли 66 млн років тому внаслідок, ймовірно, падіння метеорита в північній частині півострова Юкатан.

 

Головна ревізія Берона та його команди полягає в перенесенні гілки ящеротазових теропод до гілки, що включає всіх птахотазових динозаврів, зокрема такі відомі види, як Stegosaurus та Triceratops. Дослідники встановили, що ці великі групи мають 21-ну схожу анатомічну рису, зокрема однаковий кістяний виступ на верхній щелепі та злиття окремих кісток у кінцівках. Для нової гілки древніх ящурів вчені воскресили групове ім’я Ornithoscelida (з грецької його можна перекласти «з кінцівками, як у птаха»), яке запропонував англійський природознавець Томас Гакслі ще у 1870-ті, але від якого згодом відмовилися.

 

Досліження команди Берона також вказує на те, що динозаври могли появитися на кілька мільйонів років раніше – приблизно 247 млн років тому. Крім того, можливо, виникли на території, яка сьогодні належить до Північної Америки, а не у Гондвані – південній частині тодішнього суперконтиненту Пангея.

 

За словами палеонтолога хребетних Кевіна Падіана з Каліфорнійського університету в Берклі, відкриття команди Берона є «оригінальною і провокативною переоцінкою походження динозаврів», яка змусить «знову повернутися до дошки». Ганс-Дітер Зюес, палеонтолог з  Національного музею природної історії у Вашингтоні, однак, каже, що тотальний перегляд відношень між динозаврами є передчасним. Адже аналіз цього відношення залежить від того, які види й анатомічні ознаки беруть до уваги. За його словами, пролити світло на це питання дозволить відкриття нових видів чи краще збережених останків уже відомих. Останніми роками чимало нових решток динозаврів виявили у південноамериканських породах. Крім того, є ще малодосліджені північноамериканські відкладення. Тож роботи і матеріалу для роздумів у палеонтологів достатньо.

 

Sid Perkins

Dinosaur family tree poised for colossal shake-up

Nature, 22/03/2017

Зреферував Євген Ланюк

02.04.2017