Українського аташе можуть запросити на навчання "Запад–2017".

 

Новий посол України в Білорусі Ігор Кизим припускає, що українського аташе, як і аташе країн – членів НАТО, запросять спостерігати за масштабними російсько-білоруськими військовими навчаннями "Запад–2017", запланованими на вересень.

 

Про це Кизим сказав у інтерв'ю "Радіо Свобода".

 

"Тут білоруська сторона й особисто президент говорили про повну відкритість навчань, навіть публічно запросили представників НАТО. Наскільки я знаю, запрошення Україні офіційно не відправлено, але є запевняння білоруської сторони нашим військовим, що вони зможуть бути спостерігачами тут і що буде запрошений наш військовий аташе з посольства. Таким чином демонструється повна відкритість у цьому плані. Дай, Боже, щоби вона була реалізована і це було офіційно оголошено", – сказав посол.

 

Ігор Кизим висловив сподівання, що президент Білорусі Олександр Лукашенко був щирим, коли говорив про відсутність аґресивних намірів щодо України. Нагадаємо, 26 квітня після переговорів з Бацькою Президент України Петро Порошенко поінформував – він отримав чіткі гарантії того, що "Запад–2017" не обернеться проти України.

 

"Якщо ж хочете мою особисту думку з цього приводу, то я скажу, що відтоді, як я приїхав сюди, я розмовляв з багатьма представниками дипломатичного корпусу, з деякими експертами про те, що це і для чого тут буде відбуватися. Моє враження, що, можливо, це насамперед питання самої Білорусі. Ми віримо тому, що сказав Олександр Григорович Лукашенко. Ним була чітко проголошена позиція, що ніколи білоруська земля не стане плацдармом для агресії проти України", – зазначив Кизим.

 

На його думку, проблема навчань таки не в Білорусі, а в Росії. "Як фахівець, який мав стосунок до перших подій, пов'язаних з агресією Росії проти України, я переконаний, що тут головне питання – наскільки Росія може дотримуватися своїх слів. Якщо Росія тепер каже, що вона привезе сюди свої війська і вивезе їх звідси, то скажу на це словами Станіславського – що я в це, можливо, не вірю. Це швидше питання, адресоване Росії. Якщо у білоруської сторони є таке бачення, що Росія поводитиметься коректно в цій ситуації, то я вірю словам президента Лукашенка. Але я росіянам не довіряю. Адже з самого початку агресії проти України з їхнього боку була суцільна брехня, дезінформація, і те, що ми маємо зараз, – це ситуація, створена абсолютно через те, що Росія поводилася некоректно, неправильно", – сказав посол.

 

05.05.2017