"Друзі України" з Європарламенту закликали скасувати декларування для активістів.

 

20 депутатів Європейського парламенту, котрі належать до неформальної групи "Друзі європейської України", закликали українську владу скасувати електронне декларування для громадських активістів, які займаються протидією корупції.

 

Про це йдеться у листі, скерованому на ім'я Президента України Петра Порошенка, прем'єр-міністра Володимира Гройсмана та спікера парламенту Андрія Парубія, повідомляє Центр інформації про права людини.

 

Євродепутати висловлюють своє здивування прийнятими законодавчими змінами щодо е-декларування. "Ми переконані, що ці нововведення, які зараз покладені на представників неурядових організацій, що займаються протидією корупції, з вимогою публікувати декларації про їхні доходи – це непотрібний, безпрецедентний і дискримінаційний крок", – ідеться у зверненні.

 

На їхню думку, це є "проявом тиску на тих громадських активістів, які невтомно виконують надзвичайно цінну роботу щодо викриття і повідомлення про випадки корупції в Україні".

 

Депутати закликають негайно переглянути прийняті законодавчі зміни щодо е-декларування і засвідчити, що зусилля української влади в боротьбі з корупцією є "щирими та серйозними".

 

Також члени Європарламенту нагадали, що саме протест проти масової корупції на найвищому державному рівні вивів українців на Євромайдан.

 

Серед підписантів листа – Петрас Аустревічус (керівник групи, Литва), Міхал Боні (Польща), Ана Гомес (Португалія), Марк Демесмакер (Бельгія), Даріуш Росаті (Польща), Павел Свобода (Чехія), Анна Фотига (Польща), Ребекка Хармс (Німеччина) та інші.

 

05.05.2017