Емманюель Макрон переміг на останніх перед виборами теледебатах.

Дві третини французів вважають, що його арґументація була переконливішою за доводи представниці правопопулістської партії «Національний фронт» Марін Ле Пен.

 

 

Теледебати відбулися у Франції в середу, 3 травня. Зразу ж після них соціологічний центр Elabe за запитом телеканала BMFTV провів опитування громадської думки. Згідно з його результатами 63 відсотки французів, які подивилися теледуель, віддали перевагу арґументам центриста Макрона. І лише 34 відсотки телеглядачів висловилися на користь тез Ле Пен. 64% французів вважають проект Макрона кращим за те, що пропонує його опонентка.

 

Серед прихильників ультралівих, котрі голосували в першому турі за свого лідера Жан-Люка Меланшона, 66% назвали Емманюеля Макрона переконливішим у дебатах. Макронові також вдалося переконати й 58% тих, хто голосував за представника консервативної партії «Республіканці» Франсуа Фійона. 

 

Перевагу Макронові віддали й фахові експерти. «Стратегія Марін Ле Пен полягала в тому, щоб намагатися підставити Макрона. Їй цього не вдалося», – зазначив заступник директора центру вивчення громадської думки Ifop Фредерік Дабі.

 

«Марін Ле Пен говорила дуже розпливчасто і демонструвала агресивність. Вона постійно повторювала, що Макрон – спадкоємець системи, хоча не це зараз цікавить французів, оскільки президентські вибори "ставлять лічильник на нуль"», – підбив підсумки дебатів голова консалтингової компанії Conseil Cap Стефан Розі.

 

Під час дебатів піднімалися питання відносин Франції зі США і Росією, майбутнього країни в рамках Європейської Унії, економічної політики і боротьби з тероризмом. На запитання ведучих, як треба будувати відносини з Дональдом Трампом і Володимиром Путіним, Макрон зауважив, що Франція «потребує США». Він висловився за співпрацю з Америкою в боротьбі з тероризмом і заявив про необхідність обміну інформацією спецслужб між двома країнами. Торкнувшись відносин з Росією, Макрон заявив про необхідність деескалації ситуації в Україні і в Сирії. Він також зауважив, що Ле Пен, якби стала президентом, то піддалася б впливу Путіна.

 

Марін Ле Пен, своєю чергою, заявила, що у Франції «немає причин для холодної війни з Росією». Вона запевнила, що є «з політичної точки зору, найбільш слушним президентом для перемовин з Кремлем, Білим домом і Лондоном, який готується полишити ЄУ». Ле Пен також сказала, що не переймається актуальним станом відносин між США і Росією та сподівається, що «вони покращаться».

 

Під час дебатів на європейські теми Ле Пен назвала євро «валютою банків і компаній, а не народу», і зажадала повернення Франції до франка. Макрон же заявив, що відмова від євро стане смертельною для купівельної спроможності громадян у Франції і для конкурентоспроможності французької економіки. Він виступив за збереження міцного євро і сильної Європи.

 

У зв'язку з цим Ле Пен звинуватила свого конкурента в «європейському екстремізмі» і в тому, що він «ліг» під Німеччину і канцлерку Анґелу Меркель. На її думку, в разі перемоги Макрона Німеччина керуватиме Францією. «Так чи інакше, в майбутньому Францією врядуватиме жінка – або я, або пані Меркель», – заявила Ле Пен

04.05.2017