Комітет міністрів Ради Європи закликав Росію припинити порушення прав у Криму.

 

Комітет міністрів Ради Європи закликав Росію зняти заборону на діяльність Меджлісу кримськотатарського народу і поклав на РФ відповідальність за порушення прав людини та міжнародного права на півострові.

 

Як зазначає українське МЗС, рішення КМРЄ щодо ситуації в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна) "стало першим комплексним документом головного керівного органу Ради Європи, присвяченим суто кримській проблематиці". 

 

Комітет міністрів підтвердив незмінність позиції стосовно незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України у межах міжнародно визнаних кордонів. Засуджуючи незаконну анексію Криму Росією, котра підриває мир та демократичну безпеку в Європі, комітет наголосив, що такий акт з боку РФ є порушенням міжнародного права.

 

МЗС вважає важливим, що Комітет міністрів РЄ, як раніше Генасамблея ООН, визнав відповідальність Росії згідно з міжнародним гуманітарним правом і міжнародним правом у галузі прав людини та закликав владу РФ виконувати свої зобов’язання повною мірою.

 

Поряд із такими порушеннями прав людини, як обмеження свободи слова та мирних зібрань, свободи релігії та переконань, Страсбург констатує вчинення репресій проти національних меншин, зокрема кримських татар. Рішення так званого "верховного суду" в окупованій АР Крим щодо визнання Меджлісу кримськотатарського народу екстремістською організацією та заборона його діяльності також викликало засудження Комітету міністрів. Відтак документ містить чітку вимогу до Російської Федерації вжити всіх заходів для забезпечення прав людини в Криму, включаючи перегляд судової заборони Меджлісу.

 

Також одним із центральних положень рішення є заклик забезпечити безперешкодний доступ правозахисних структур Ради Європи, зокрема комісара з прав людини, на тимчасово окупований півострів для здійснення моніторингу дотримання прав людини. "Вважаємо, що присутність міжнародних конвенційних та інституційних моніторингових органів на території окупованого Криму в умовах стрімко деградуючої ситуації з правами людини є життєво необхідною та невідкладною", – прокоментували у МЗС.

 

"Вважаємо також, що ухвалений сьогодні документ є одним із серйозних внесків Ради Європи у забезпечення демократичної безпеки у Європі та відстоювання засадничих цінностей й принципів організації – захисту прав людини, демократії та верховенства права", – зазначило МЗС.

 

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін привітав рішення комітету. 

 

"КМРЄ закликав скасувати рішення про заборону Меджлісу і про заборону лідерам Меджлісу в’їзду до Криму. Ще один важіль тиску на РФ! КМРЄ пропонує Комісару Ради Європи з прав людини розглянути можливість вжиття заходів щодо оцінки ситуації з правами людини в Криму. КМРЄ закликає до повного виконання резолюції Генеральної асамблеї ООН щодо Криму. Рада Європи долучається до виконання цієї резолюції", – написав Клімкін на своїй сторінці у twitter.

 

Президент України Петро Порошенко назвав рішення КМ "унікальним", наголосивши, що це "підтвердження неминучості відповідальності Росії".

 

04.05.2017