Дуда пообіцяв Порошенкові вивчити обставини демонтажу пам'ятника в Грушовичах.

 

Президент України Петро Порошенко у розмові з президентом Польщі Анджеєм Дудою засудив інцидент з демонтажем українського пам'ятника в селі Грушовичі поблизу Перемишля 26 квітня цього року.

 

Порошенко наголосив на неприйнятності паплюження державних символів України та зазначив, що це вимагатиме реакції польського керівництва.

 

Про це йшлося під час розмови президентів з нагоди 226-ліття конституції Речі Посполитої 3 травня, інформує прес-служба АП.

 

У відповідь Дуда пообіцяв особисто розглянути цей інцидент і дати йому належну оцінку, аби не допустити подібних рецидивів у майбутньому.

 

Було також домовлено про координацію кроків із леґалізації всіх місць поховань як на території Польщі, так і польських в Україні, з метою забезпечення їм належної опіки на державному рівні відповідно до двосторонньої угоди про збереження місць пам'яті.

 

У контексті вшанування 70-ї роковини операції "Вісла" Президент України висловив сподівання на незмінність позиції польського керівництва щодо рішучого засудження цього злочину комуністичного режиму, в результаті якого 140 тисяч українців були примусово виселені зі своїх домівок.

 

03.05.2017