Уряд Чехії йде у відставку.

Про це заявив прем’єр-міністр Богуслав Соботка на спеціальній прес-конференції у вівторок, другого травня.

 

                                                         Богуслав Соботка

 

Причиною відставки став корупційний скандал навколо міністра фінансів Андрія Бабіша – повідомило радіо Český rozhlas. Як пояснив Соботка, у Бабіша виник конфлікт інтересів, оскільки фінансове управління міністерства фінансів, яке він очолює, повинно перевірити придбання облігацій компанією Agrofert, яка раніше належала Бабішу. 

 

Також Соботка підняв питання про інші підозри щодо фінансових махінацій міністра і заявив, що «закривати на це очі неможливо». Зокрема Андрія Бабіша звинувачували в тому, що він не сплачував податків з обороту облігацій голдинґу Agrofert, використовуючи для цього прогалини в законодавстві. Доходи Бабіша від облігацій становили 90 млн чеських крон на рік. Загалом же статки міністра Бабіша оцінюють у 2,5 млрд доларів і він є другою найбагатшою людиною у Чехії.

 

«Я вважаю неприйнятним, щоб Андрій Бабіш залишався міністром фінансів. Я не можу як прем'єр нести відповідальність за такий уряд, в якому міністра фінансів підозрюють у фінансових махінаціях. Тому я ухвалив рішення про те, що кабінет подасть у відставку, і подам відповідне прохання президентові республіки. Маю намір це зробити протягом поточного тижня», – заявив Богуслав Соботка на прес-конференції.

 

Також Соботка додав, що Андрій Бабіш не повинен бути міністром фінансів, навіть якщо уряд продовжить керувати державою на період до формування нового кабінету. «Три роки тому ми створили урядову коаліцію, котра мала на меті привести країну в порядок, забезпечити їй поступ. Завдяки серйозній роботі нам вдалося виконати більшість зобов'язань. Ми змінили ситуацію в республіці на краще, в цьому я переконаний. Три роки тому я сформував уряд, який ставив за мету боротися з тіньовою економікою та ухиленням від сплати податків», – зазначив Соботка.

02.05.2017