Невтішний звіт про стан Арктики

 

Масштабне оцінювання регіону свідчить: температура в Арктиці зростає майже вдвічі швидше, ніж на решті території планети. Потепління прискорює танення арктичного льоду та підвищення рівня Світового океану.
 

 

Звіт, у роботі над яким взяли участь майже 90 вчених, задокументував міріади змін, які відбулися в арктичному регіоні під впливом глобального потепління. Це, зокрема, зменшення площі морського льодового покрову, танення льодовиків, змішання та розпад екосистем, зміна погодних умов тощо. У звіті йдеться про те, що з 2011-го до 2015 рр. в Арктиці було тепліше, ніж будь-коли за весь період спостережень, що триває з 1900 року. А площа територій в Євразії та Північній Америці, яку в липні вкриває сніг, зменшилася наполовину порівняно з 2000 роком.

 

Звіт є цілісною оцінкою стану снігового та льодового покрову, вічної мерзлоти, вод та екосистем, яку періодично готує Програма моніторингу й оцінки Арктики для урядів, що входять в Арктичну раду. Востаннє такий звіт був опублікований у 2011 році.

 

«Основний меседж полягає в тому, що Арктика розпадається», – каже Рейф Померанс, очільник мережі природоохоронних груп «Арктика 21» і заступник державного секретаря з питань довкілля в адміністрації Білла Клінтона. «Доля Арктики має перейти зі сфери наукових спостережень у сферу державної політики», – резюмує науковець.

 

Оцінки зростання рівня моря, про які йдеться у цьому звіті, значно песимістичніші, ніж оцінки в аналогічних звітах останніх років. Так, вони вдвічі більші за прогноз Міжурядової панелі з питань змін клімату (IPCC) 2013 року. Своєю чергою, середні оцінки IPCC тепер потрібно враховувати як мінімальні.

 

У сценарії, згідно з яким країни світу досягнуть цілей Паризької кліматичної угоди 2015 року і зменшать викиди CO2 в атмосферу, рівень моря зросте до 2100 року як мінімум на 0,52 метра, порівняно з 2006 роком. В іншому сценарії, згідно з яким викиди парникових газів зростатимуть сьогоднішніми темпами, мінімальне зростання рівня світового океану становитиме 0,74 метра.

 

Ефекти від рішучого скорочення викидів CO2 в атмосферу планета відчує лише наприкінці століття. А поки є велика ймовірність того, що в найближчі десятиліття відбудуться драматичні та незворотні зміни, – каже Мортен Ольсен, координатор звіту та очільник Програми клімату та використання ресурсів Арктики при Міністерстві енергетики Данії. За його словами, «за півстоліття Арктика стане зовсім іншим місцем, ніж те, яке знайоме нам сьогодні».

 

Вимірювання температури повітря над Арктикою з 2000-го до 2014 рр. свідчить про те, що в окремих регіонах Арктики температура майже на три градуси вища за середньостатистичний показник 19712000 рр.

 


Jeff Tollefson
Huge Arctic report ups estimates of sea-level rise
Nature 28.04.2017
Зреферував Євген Ланюк

 

02.05.2017