Роковини трагедії: молитва, дзвінок "мінерів", затримання диверсантів.

 

В Одесі 2 травня відбуваються меморіальні заходи у пам'ять про жертв вуличного протистояння в центрі міста 2014 року, коли під час сутичок загинуло 48 людей.

 

Як повідомляє УНІАН, біля сотні осіб зібралося на перетині вулиць Дерибасівської та Преображенської, де три роки тому сепаратисти застрелили Андрія Бірюкова й Ігоря Іванова. Учасники заходу склали меморіальну композицію з квітів, на металевий ланцюг, що розмежовує пішохідну та проїжджі зони, пов'язали багато жовто-блакитних стрічок. Священик відслужив парастас. Люди скандували: "Герої не вмирають! Вмирають вороги!", "Слава Україні!", "Слава героям 2 травня!".

 

На Куликовому полі, де розташована будівля Будинку профспілок, патрулювали посилені загони поліції. При вході на площу людей обстежували на рамках металодетекторів.

 

Поліціянти затримали одеситку, котра намагалася пройти до Будинку профспілок з "георгіївською стрічкою". "Більше одеситів з сепаратистською символікою біля площі не помічено", – зазначив радник керівника обласного управління поліції Руслан Форостяк, як повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

В обід Куликове поле перекривали через отримання інформації про замінування площі. Втім, під час обстеження території спеціалісти не виявили вибухонебезпечних речовин, пристроїв або предметів. "У цілях забезпечення безпеки громадян на час перевірки правоохоронцями були евакуйовані громадяни, які перебували на території Куликового поля. В даний час доступ до Будинку профспілок відкрито", – повідомили в поліцейському постерунку. При евакуації затримали чоловіка, який проявляв аґресію щодо правоохоронців.

 

Також вівторок Служба безпеки із залученням спецпідрозділу "Альфа" затримала в Одесі групу місцевих мешканців, "які обґрунтовано підозрюються у підготовці терористичних актів, диверсій та провокацій", повідомила прес-служба УСБУ. Операцію проводили у рамках заходів "щодо недопущення терористичних проявів у першій декаді травня".

 

2 травня 2014 року в Одесі в результаті масових заворушень за участю проросійських і проукраїнських активістів загинули 48 осіб, постраждали близько 300-т. Почалися сутички в центрі міста, де були застрелені кілька людей. Потім проукраїнські активісти прийшли на Куликове поле, на якому розташовувалося наметове містечко сепаратистів. Намети загорілися, почалася пожежа в Будинку профспілок, в якій також загинули люди.

 

2014 року внаслідок сутичок загинуло шестеро "майданівців", 41 учасник "Антимайдану" та працівниця Будинку профспілок.

 

02.05.2017