На виборах до міських громад перемогли "Наш край" і "Опоблок".

 

На виборах до міських рад, котрі відбулися 30 квітня на території дев’яти міських громад, найбільше голосів здобули партія "Наш край" та "Опозиційний блок": проекти, що були започатковані колишніми "реґіоналами", отримали по 42 та 37 депутатських мандатів відповідно (або 17,4% та 15,3% від загальної кількості представницьких позицій).

 

Про це йдеться в аналітиці Комітету виборців України.

 

Одразу застережемо, що ці результати не є репрезентативними, адже голосування відбувалося лише у шести областях. Найбільше депутатів обрали на Запоріжжі – там вибори були до трьох міських рад; дві міські ради обирали на Закарпатті, по одній – на Донеччині, Сумщині, Черкащині, Чернігівщині. Загалом обирали 242-х депутатів, при цім лише на Запоріжжі – 78.

 

Загалом на мандат спромоглося 16 партій.

 

Партії БПП "Солідарність" та "Відродження" отримали по 25 мандатів (по 10,3%), а Радикальна партія – 23 (9,5%).

 

У проекту "Черкащани" – 21 депутат (8,7%), ВО "Батьківщина" – 19 (7,9%), "Єдиний центр" – 14 (5,8%), "УКРОПу" – 11 (4,6%).

 

"Самопоміч" та "Стабільність" мають по п’ять депутатів, "Воля народу" – чотирьох, Аграрна партія, "Справедливість" та "Єдність" – по три, "Сила людей" – двох.

 

Згідно з довідкою КВУ, у неділю відбувалися вибори у 47-й об’єднаній територіальній громаді. "За кількістю осіб, вибори 30 квітня – одні з наймасштабніших в Україні за останні два роки. Всього виборці обирають понад тисячу депутатів місцевих рад (242 – депутатів міських рад, 230 – селищних, 634 – сільських) та 47 голів громад (9 – міських, 9 – селищних, 29 – сільських)", – зазначили у комітеті.

 

Зокрема, на Івано-Франківщині обирали двох сільських голів і три сільські ради; на Львівщині – 2 селищних голів, 1 сільського голову, 2 селищні ради, 2 сільські ради, 1 старосту; на Тернопіллі – 1 сільського голову та 1 сільську раду.

 

Зі слів голови правління КВУ Олексія Кошеля, ключовою проблемою виборів залишається підкуп виборців, як і під час місцевих виборів–2015. "Вдосконалюється лише сама технологія – все більшого поширення набувають форми т. зв. «легального підкупу», до якого формально не має відношення кандидат і який дуже складно довести у судовому порядку. Так, однією із форм агітації у низці сіл Чернігівщини стали роздача отрути для жуків і безпрограшна лотерея із дешевим вином. А на Луганщині виборців «купували» соціальними картками і пакетами з цукром. При цьому масштаби цукрової піраміди вражали навіть досвідчених політтехнологів", – написав Кошель на своїй сторінці у Facebook.

 

Водночас звинувачення в купівлі голосів стає однією із головних технологій протидії опонентам. "Це важлива тенденція, яка свідчить про те, що громадяни перестають сприймати вибори та кандидатів як супермаркет із цінниками, а технологія підкупу поволі втрачає свою ефективність", – додав Кошель.

 

Загалом, зі спостереження експерта, політики "традиційно продемонстрували низький рівень політичної культури". Приміром, у закарпатському Перечині політичні аргументи доповнили спаленням автомобіля, а в чернігівській Мені партійці відзначилися нападами на представників ЗМІ.

 

Найбільш масштабні порушення законодавства зафіксовано на виборах Шполянської ОТГ Черкаської області. "Виявлені факти мали б лягти в основу не однієї кримінальної справи. Це і вкидання 200-т бюлетенів на одній із дільниць, і видача бюлетенів із позначками, і діяльність псевдожурналістів спортивної зовнішності", – поінформував Кошель.

 

02.05.2017