Данія вийшла з Європолу.

Напередодні Копенгаген уклав з Європейською Унією спеціальну угоду про подальшу правову співпрацю.

 

 

Тож з понеділка, першого травня, Данія перестане брати участь у роботі Європолу, який перетворився на наддержавну структуру під керівництвом європейських органів юстиції – повідомило видання EUobserver.

 

Як пояснили в Єврокомісії, у Данії буде спеціальний статус, який дозволить Копенгагену тісно співпрацювати з поліційною організацією Унії, не будучи її членом. Нову угоду між ЄУ і Данією було підписано в суботу, 29 квітня.

 

Данці ще раніше виступали за збереження особливого статусу в загальноєвропейському правовому просторі. На референдумі в грудні 2015 року 53 відсотки громадян країни проголосували проти поглиблення співпраці з поліційними і правовими структурами ЄУ.

 

Результати референдуму стали поразкою для уряду в Копенгагені й успіхом для правопопулістської Данської народної партії. З того часу прем'єр-міністр Данії Ларс Льокке Расмуссен (Lars Løkke Rasmussen) посилено шукав компроміс для збереження поліційної взаємодії з Європейською Унією і доступу до бази даних Європолу. Нова угода дозволить Копенгагену отримувати від Європолу інформацію до того часу, допоки Данія залишатиметься учасником Шенґенської угоди.

01.05.2017