Міські лікарні закупили піратське програмне забезпечення.

 

Державні медичні установи Івано-Франківська уклали договори на встановлення й обслуговування медичного програмного забезпечення з фізичною особою, яка не мала ліцензії на ці продукти.

 

Працівник однієї з ІТ-компаній міста привласнив програму і продавав її в лікарняні установи міста, інформує 0342.ua.

 

Зі зверненням про піратське програмне забезпечення до Карпатського управління кіберполіції звернулася компанія – правовласник програмного забезпечення. 

 

Чоловік, працюючи в ІТ-компанії, брав участь у розробці ПЗ для ведення обліку пацієнтів. Згодом він був звільнений, але скопіював собі програму й реалізовував її як розробник.

 

Кілька медичних закладів Івано-Франківська закупили цю програму за державні кошти, при цьому не перевіривши відповідних документів: ліцензії на право власності ПЗ і реєстрації її в МОЗ. 

 

Відомо, що одна з міських лікарень перерахувала чоловікові 200 тис. грн за піратську програму. Під час обшуку в медичному закладі правоохоронці вилучили відповідну підтверджуюючу документацію, її примірники й інші документи. У помешканні фізичної особи також провели обшуки з вилученням техніки.

 

Наразі факт встановлення піратської програми підтверджений у кількох медичних закладах міста. Правоохоронці надалі ведуть розслідування. Також будуть перевіряти медиків на предмет попередньої змови й отримання від продавця ПЗ особистої вигоди.

01.05.2017