«Національний фронт» отримує третю голову за тиждень.

Тимчасовий лідер ультраправої французької партії Жан-Франсуа Жальк (Jean-François Jalkh) був змушений подати у відставку через підозри в запереченні Голокосту.

 

                                                          Бріуа, Ле Пен і Жальк

 

Жальку вдалося потішитися посадою голови партії «Національний фронт» лише три дні. Нагадаємо, що 24 квітня, на наступний день після першого туру президентських виборів, Марін Ле Пен заявила про намір полишити посаду голові партії, щоби зосередитися на президентській кампанії.

 

«Я завжди вважала, що президент Республіки є президентом усіх французів, у цій ролі він повинен об'єднувати всіх французів. Тепер пора переходити від слів до справи; я вважала за потрібне взяти відпустку і відійти від керівництва "Національним фронтом"», – заявила тоді Ле Пен в ефірі телеканалу France 2. Вона пояснила, що відтепер не є кандидатом від «Національного фронту», а виступає як кандидат від усіх патріотичних сил. Відтак Ле Пен передала тимчасове головування членові Європарламенту від «Національного фронту» Жанові-Франсуа Жальку.

 

Однак Жальк одразу опинився в центрі скандалу навколо Голокосту. Йому, зокрема, пригадали висловлювання щодо нацистських газових камер під час Другої світової війни.

 

Журналіст газети La Croix Лоран де Буасьє нагадав публіці, що в інтерв'ю політологові Магалі Бумазові (Magali Boumaza) 2000 року Жальк висловив сумнів у тому, що нацисти використовували пестицид «Циклон Б» для масового знищення людей у концентраційних таборах під час Другої світової війни. Він також високо оцінив роботу історика Робера Форіссона, засудженого за заперечення Голокосту. «Що мене приємно здивувало в цій роботі, то це добре опрацьований, суворий характер аргументації», – сказав тоді політик.

 

Окрім того, журналісти згадали, що 1991 року Жальк він був помічений на мітингу, присвяченому 40-річчю від дня смерті маршала Анрі-Філіпа Петена – з 1940-го по 1944 рік Петен очолював уряд французьких колабораціоністів, співпрацював з гітлерівцями.

 

З огляду на це, у п'ятницю, 28 квітня, «Національний фронт» оголосив, що новим тимчасовим керівником партії стане Стів Бріуа (Steeve Briois) – мер міста Енен-Бомон, що на півночі Франції, повідомило видання Le Monde. Досі він обіймав посаду віце-голови партії з регіональних виборів і кадрової політики.

28.04.2017