ЄУ остаточно затвердила скасування плати за роумінг.

Нові правила наберуть чинності з 15 червня 2017 року.


 


 

Рада Європейської Унії ухвалила останній законодавчий акт у рамках скасування плати за роумінг для мешканців ЄУ – повідомило видання Kurier. «Коли європейці цього літа поїдуть у відпустку за кордон, але в межах Унії, вони зможуть насолодитися можливістю вільно залишатися на зв'язку і використовувати інтернет, буцімто вони залишилися вдома», – пояснив виданню речник Європейської Комісії.


 

Нововведення передбачає, що мешканці Євроунії зможуть телефонувати, писати SMS і користуватися інтернетом в інших державах ЄУ за тими ж тарифами, що і в країні проживання. У Єврокомісії теж уточнили, що після 15 червня безкоштовний роумінг з'явиться не лише в межах країн – членів ЄУ, але також і країн-нечленів, які входять у Шенґенську зону, тобто в Ісландії, Ліхтенштейні та Норвегії.

 

Виняток зроблено для тих, хто використовує безлімітний інтернет. У цих випадках після вичерпання певного ліміту оператор зможе, попередньо поінформувавши клієнта, почати стягувати додаткову плату, але не більш ніж 7,70 євро за гігабайт. До 2022 року ця плата повинна впасти до €2,5 за 1 Гб.


 

Існує ще одне обмеження: нові правила також не дозволять, мешкаючи в одній країні ЄУ, постійно користуватися послугами оператора іншої держави з вигіднішим тарифом. Передбачається, що оператори стежитимуть, чи проводить клієнт більшість свого часу в країні, де він придбав сім-карту.


 

Про плани скасувати плату за роумінг з червня 2017 року Єврокомісія оголосила влітку 2015 року. Шостого квітня за запровадження безкоштовного роумінгу на території Євроунії проголосував Європейський парламент.

26.04.2017