"Укренерго" припинила постачання електроенергії в ОРЛО.

 

Із 25 квітня Національна енергетична компанія "Укренерго" припиняє перетоки електроенергії з контрольованої на неконтрольовану територію Луганської області.

 

Причиною припинення постачання струму є несплата протягом тривалого часу за поставлену і спожиту на неконтрольованій території електроенергію, йдеться у офіційному повідомленні "Укренерго".

 

Операцію проводять згідно з вимогою до ДП "Енергоринок" на підставі "Порядку здійснення заходів щодо часткового або повного припинення різниці перетоків електричної енергії у точках її обліку", затвердженого наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 10.06.2015 №440.

 

"Спеціалістами Північної енергосистеми ДП «НЕК «Укренерго», ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання», ПАТ «ДТЕК Донецькобленерго» та ДТЕК Луганська ТЕС розроблено та вжито усіх необхідних заходів щодо синхронізації ДТЕК Луганська ТЕС з ОЕС України по мережі 110 кВ, спрямованих для надійної роботи енерговузла Луганської ТЕС", – поінформували в "Укренерго".

 

Директор "Укренерго" Всеволод Ковальчук підтвердив, що ОРЛО відтепер без української електроенергії. "Цієї ночі повністю припинене енергопостачання на тимчасово неконтрольовані території Луганської області", – написав Ковальчук на своїй сторінці у Facebook.

 

Раніше повідомлялося, що ТОВ "Луганське енергетичне об'єднання" з 25 квітня, згідно з рішенням Міністерства енергетики та вугільної промисловості України та ДП "Енергоринок", припиняє поставки електроенергії в не контрольовану Україною частину Луганської області. "ЛЕО" неодноразово зверталося до уряду з проханням прийняти рішення про обмеження або припинення подачі електроенергії на неконтрольовану територію через відсутність оплати, нагадує "Інтерфакс-Україна".

 

Зі слів заступника з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгія Туки, заборгованість "Луганського енергетичного об’єднання" перед ДП "Енергоринок" становить 5,2 млрд грн. "Цей борг розподілений умовно між контрольованою і неконтрольованою територією – приблизне співвідношення 50/50", – сказав Тука в інтерв'ю телеканалу ICTV, котре цитує аґенція "Укрінформ". Водночас він наголосив, що за останній період підприємства, які споживають електроенергію на контрольованій території, розраховуються 100-відсотково, натомість установи, які беруть електроенергію на неконтрольованій території, "продовжують розраховуватися на 0%".

 

Тука нагадав, що після того, як бойовики "відтиснули" українські підприємства, будь-які розрахунки за спожиту електроенергію на непідконтрольних територіях припинилися.

 

Заступник міністра припускає, що частину вузлів залишать працювати, зокрема не знеструмлюватимуть КП "Попаснянський районний водоканал". "Швидше за все, буде прийнято рішення не відключати Попаснянський водоканал, щоб не спровокувати санкції, які неминуче будуть в разі порушення гуманітарних норм", – зазначив Тука. Він пояснив, що 90% питної води водоканал перекачує на неконтрольовану територію Луганської області, а з огляду на гуманітарні норми, Україна як держава не має права перекрити постачання питної води для населення.

 

На думку Туки, ОРЛО візьметься постачати електроенергію з Росії. "Є гілка, яка йде з боку Росії до Луганської області, її потужності недостатньо для того, щоби забезпечити життєдіяльність і населення, і підприємств. Але, за нашими підрахунками, її цілком достатньо, щоби забезпечити побутові потреби цивільного населення", – сказав чиновник.

 

25.04.2017