У Венесуелі під час акцій протесту загинуло ще троє людей.

 

Загальна ж кількість загиблих у ході протестів в країні, спрямованих проти президента Ніколаса Мадуро, досягла вже 24 осіб. 

 

 

Згідно з повідомленням генеральної прокуратури Венесуели, поширеним у вівторок, 25 квітня, один зі загиблих, застрелений у місті Меріда, був прихильником уряду Мадуро. Двоє інших брали участь в антиурядовому протесті в місті Барінасі. Обидва міста розташовані на заході країни.

 

Таким чином загальна кількість жертв протестних акцій, які тривають уже кілька тижнів, досягла двадцяти чотирьох. Серед убитих є принаймні один підліток. Сотні людей отримали поранення. Вуличні акції протесту проходять по цілій країні – повідомила інформаційна аґенція Reuters.

 

Демонстранти вимагають проведення дострокових виборів і звільнення з в'язниці лідерів опозиції. Акції протесту стали наймасовішими в історії країни. Активісти вже називають їх «Матір'ю всіх протестів» і «Другим днем ​​незалежності».

 

У понеділок, 24 квітня, Мадуро оголосив, що готовий провести раніше відкладені місцеві вибори, не назвавши при цьому конкретних термінів. Президент Венесуели також висловився за відновлення діалогу між урядом і опозицією. При цьому в уряді категорично виключили ймовірність дострокових президентських виборів. Нагадаємо, що перемовини, які проводили раніше за посередництва Ватикану, завершилися провалом. 

 

Уже кілька місяців Венесуела перебуває в глибокій політичній кризі. Консервативна опозиція звинувачує главу держави в некомпетентних діях, які спричинили поважні економічні проблеми. Опозиціонери вважають, що політика президента Ніколаса Мадуро призвела до найглибшої економічної кризи та придушення демократичних свобод. У Венесуелі спостерігаються перебої з постачанням енергії, дефіцит товарів першої необхідності й гіперінфляція, яка, за прогнозами МВФ, в 2018 році може сягнути 1660%.

 

Опозиціонери вимагають проведення референдуму про відсторонення президента від влади – каденція Мадуро завершується 2018 року. Президент же, своєю чергою, стверджує, що його опоненти намагаються влаштувати державний переворот за підтримки Вашингтона. Мадуро намагається за допомогою верховного суду позбавити законодавчих повноважень Національну асамблеї Венесуели, де домінують депутати від опозиції.

25.04.2017