Федеріка Моґеріні підтвердила збереження санкцій ЄУ проти Москви.

Відповідна заява Верховної представниці Європейської Унії зі зовнішньої політики і політики безпеки пролунала під час її офіційного візиту до Росії у понеділок, 24 квітня.

 

 

«Сказати, що у нас з Росією стратегічне партнерство, було б запереченням реальності. Європейська Унія хотіла б поліпшити відносини з Москвою, але не може зробити вигляд, що Росія не анексувала Крим. Санкції Брюсселя, пов'язані з незаконним приєднанням Росією Криму, залишаться в силі»,– наголосила Федеріка Моґеріні на прес-конференції після зустрічі з главою російського МЗС Сергієм Лавровим.

 

Вона закликала Москву домогтися повного припинення бойових дій на Донбасі й виведення озброєнь. «Я не втомлююся повторювати, наскільки нагально це необхідно. Санкції – не наша мета, але ми вважаємо, що ця політика санкцій пов'язана з кризою в Україні й анексією Криму. Повернення до добрих відносин не тільки можливе, але й бажане. Воно пов'язане з врегулюванням конфлікту на сході України», - процитувало слова представниці ЄУ німецьке видання Zeit Online.

 

Сергій Лавров, своєю чергою, заявив про готовність вплинути на керівництво самопроголошених «ДНР» і «ЛНР» і наполягти на виконанні мінських домовленостей. «Ми при цьому готові пройти свою частину шляху як гаранти цих домовленостей і будемо впливати на Донецьк і Луганськ з тим, щоб з їхнього боку був зустрічний рух», – пообіцяв він.

 

Іншими темами на зустрічі Моґеріні й Лаврова були ситуація в Ірані, Лівії й Афганістані, а також процес близькосхідного врегулювання і права людини в Росії. Відповідаючи на прес-конференції на запитання про переслідування геїв в Чечні, керівниця європейської дипломатії зазначила, що Росія повинна захищати права всіх своїх громадян. «Ми очікуємо, що Російська Федерація виконає свої обов’язки зі захисту власних громадян, повною мірою поважаючи права людини», – додала Федеріка Моґеріні.

 

Кремль надіслав запрошення Федеріці Моґеріні ще два роки тому. Але через напруження в російсько-європейських відносинах візит щоразу відкладався.

24.04.2017