США й Німеччина вимагають покарати винуватців вибуху, від котрого постраждали їхні громадяни.

 

Сполучені Штати Америки шоковані й глибоко засмучені смертю громадянина США, який працював на посаді фельдшера в СММ ОБСЄ, внаслідок вибуху біля села Пришиб на території, контрольованій бойовиками руху "ЛНР".

 

Про це йдеться в офіційній заяві Державного департаменту США.

 

"Ця смерть підкреслює зростаючу небезпеку умов, у яких доводиться працювати хоробрим спостерігачам, зокрема обмеження пересування, погрози та переслідування. США закликають Росію застосувати свій вплив на сепаратистів із тим, щоби дозволити ОБСЄ провести повне, прозоре й оперативне розслідування", – йдеться у заяві.

 

Штати зазначають, що місія ОБСЄ з 2014 року відіграє ключову роль у контролі за дотриманням мінських домовленостей. Натомість загибель спостерігача "дає чітко зрозуміти потребу для всіх сторін – особливо для керованих Росією сепаратистських сил – приступити до негайного виконання своїх зобов'язань у рамках мінських угод". Держдеп наголошує, що йдеться про встановлення стійкого режиму припинення вогню, вицофування важких озброєнь і відхід сил від лінії зіткнення.

 

США засвідчили повну підтримку спостерігачам СММ ОБСЄ і засудили будь-які спроби залякування спостерігачів, наголосивши на потребі надати їм безпечний і повний доступ до всієї окупованої території.

 

"Сполучені Штати ще раз закликають Росію використати свій вплив на сепаратистів, щоб зробити перший крок на шляху до миру на сході України й забезпечити відчутного, контрольованого та незворотнього просування у сфері безпеки", – йдеться у заяві зовнішньополітичного відомства США.

 

Канцлерка Німеччини Анґела Меркель із сумом і великим занепокоєнням відреагувала на інформацію про загибель спостерігача ОБСЄ та поранення громадянина Німеччини.

 

"Федеральний уряд очікує, що всі сторони конфлікту якнайшвидше зроблять усе можливе, щоб з'ясувати, яким чином могла статися ця трагічна подія, та притягнути до відповідальності винних у цьому", – заявила Меркель, згідно з повідомленням "Німецької хвилі".

 

Міністр закордонних справ Німеччини Зіґмар Габріель назвав "страшною трагедією" вибух автомобіля ОБСЄ на Донбасі. "Тепер сталося те, чого слід побоюватися протягом ряду років – я глибоко вражений звісткою зі східної України", – сказав міністр, згідно з повідомленням аґенції "Укрінформ".

 

Дипломат зауважив, що спостерігачі ОБСЄ щодня невпинно роблять відмінну роботу. "Це їхня заслуга, що в останні роки не відбулося більш великої військової ескалації на сході України", – вважає голова міністерства.

 

Він наголосив, що "невимовні напади і невиправдані звинувачення, особливо з боку сепаратистів, мають припинитися". Він додав, що спостерігачі ОБСЄ мусять отримати можливість продовжувати виконувати свою важливу і незамінну, а також важку і небезпечну роботу.

 

Генеральний секретар організації Ламберто Заньєр поінформував, що ОБСЄ почала розслідування трагічного інциденту, "і чекає максимальної співпраці з усіма зацікавленими сторонами".

 

Заньєр наголосив, що за безпеку спостерігачів ОБСЄ відповідальні "всі сторони", що місія мусить мати повну підтримку, і всі зобов'язані захищати спостерігачів від небезпеки. "Цей жахливий інцидент підтверджує все більш небезпечні умови з безпекою, у яких спостерігачі СММ працюють щодня", – сказав Заньєр.

 

Головуючий в ОБСЄ голова МЗС Австрії Себастьян Курц зі свого боку також зауважив, що діяльність місії "занадто часто утруднена погрозами, обмеженням доступу, шляхом дезінформації або знищення її технічних засобів" і назвав це "просто неприпустимим". Курц закликав ретельно розслідувати деталі трагедії, а всіх, хто має вплив на місцях, – виконувати зобов'язання по гарантуванню безпеки СММ.

 

24.04.2017