Макрон і Ле Пен проходять до другого туру президентських виборів.

Такі результати подають перші екзит-поли, проведені в день голосувань, тобто у неділю, 23 квітня.  

 

 

Отже, згідно з даними екзит-полів інституту соціологічних досліджень  IPSOS-SOPRA, у першому турі президентських виборів у Франції перемагає 39-річний Еммануель Макрон (Emmanuel Macron), лідер руху «Вперед!». Він набирає найбільшу кількість голосів – 23,7%. На другому місці – кандидатка від ультраправої партії «Національний фронт» Марін Ле Пен, котра набрала 21,9 відсотка голосів виборців. 

 

Згідно з тими ж результатами екзит-полів, кандидат від ультралівих Жан-Люк Меланшон і висуванець від партії «Республіканці» Франсуа Фійон набирають приблизно по 19% голосів кожен. Таким чином вони вибувають з президентських перегонів – повідомило французьке видання Le Monde.

 

Загалом же за президентське крісло у Франції змагалося 11 кандидатів. Проте серйозні шанси на успіх можна було розглядати лише щодо чотирьох названих претендентів, котрі представляли фактично весь спектр французького політичного ландшафту.

 

Виступаючи після оголошення перших екзит-полів, Емманюель Макрон подякував своїм прихильникам за успішні результати виборів. «Ми відкриваємо нову сторінку в політичній історії Франції», – заявив лідер руху «Вперед!».

 

Кандидат від французьких соціалістів Бенуа Амон закликав виборців віддати свій голос у другому турі за Макрона. З таким же закликом виступив і чинний прем'єр-міністр Франції Бернар Казньов.

 

Дані екзит-полу IPSOS досить точно відтворили результати останньої соціології. Якщо прогнозування справджуватиметься й надалі, то можна з високою часткою ймовірності прогнозувати, що наступним президентом Франції стане саме Макрон. Так, приміром, за соціологією центру Opinionway-Orpi, оприлюдненою за кілька днів до першого туру виборів, якщо до другого туру вийдуть Макрон і Ле Пен, то, перший переможе другу з результатом 58% проти 42%.

 

Другий тур виборів президента Франції відбудеться у неділю, сьомого травня.

23.04.2017