Бомбовим нападником на «Боруссію» (Дортмунд) виявився росіянин.

Загін спеціального призначення німецької поліції GSG-9 схопив терориста на світанку в п'ятницю, 21 квітня, в містечку Фройденштадті неподалік Тюбінґена у Шварцвальді.

 

 

Йдеться про інцидент, який стався в Дортмунді у вівторок ввечері, 11 квітня, напередодні чвертьфінального матчу розіграшу Ліги чемпіонів. Автобус із командою «Боруссії», котра мала зустрітися в поєдинку з командою «Монако», виїхав від готелю L'Arrivee у напрямі стадіону Westfalenstadion, який розташований за 10 кілометрів, о 19:15 за місцевим часом. Тільки-но він виїхав із парковки і повернув на головну вулицю, як у кущах на узбіччі дороги синхронно спрацювали три вибухові пристрої. Вщент розлетілися шибки задніх вікон автобуса. Лише завдяки щасливому випадку поранення отримав тільки один з футболістів – центральний захисник іспанець Марк Бартра, котрий сидів на задньому ряді біля вікна. А ще контузило поліціянта, котрий супроводжував автобус на мотоциклі.

 

Як з’ясувала німецька поліція, бомбістом виявився 28-річний німець-переселенець із Росії Сергій В., який працює електриком у тюбінґенському підприємстві Heizwerk – повідомило видання Bild. Він володіє як німецьким, так і російським громадянством. Як зазначено в повідомленні федеральної прокуратури Німеччини, затриманому були висунуті звинувачення в спробі вбивства, заподіянні тяжких тілесних ушкоджень та організації вибухів.

 

Слідчі встановили, що підозрюваний уклав договір опціону на придбання 15 тисяч акцій ФК «Боруссія» загальною вартістю 78 тисяч євро, і на початку квітня взяв на це кредит. За версією слідства, підозрюваний сподівався, що теракт проти команди обвалить курс акцій клубу, і він зможе їх придбати значно дешевше за номінал. А згодом вартість цінних паперів повернеться до попередньої позначки, тож можна буде їх вигідно перепродати.

 

Підозрюваний, повідомляє німецька прокуратура, замінував паркан біля ділянки дороги, якою мав проїжджати автобус з футболістам. Крім того, він забронював номер у готелі з вікнами, які виходять саме на цю ділянку дороги, де сталися вибухи.

 

Щоби підірвати автобус, підозрюваний встановив три вибухових пристрої, начинені дрібними металевими елементами, уздовж огорожі завдовжки 12 метрів. Бомби розташував так, щоби вибухова хвиля була спрямована на автобус, який проїжджатиме попри паркан, ідеться в повідомленні прокуратури. Слідчі висловили переконання, що злочинець діяв самотужки.

 

Міністр внутрішніх справ ФРН Томас де Мезьєр (Thomas de Maiziere), коментуючи затримання підозрюваного, зазначив, що тепер необхідно зібрати докази і точно з'ясувати всі обставини. «Якщо підтвердяться висунуті звинувачення, то мотив скоєння злочину можна буде вважати особливо мерзенним», – заявив де Мезьєр.

 

Німецький міністр юстиції Гайко Маас (Heiko Maas) також висловив обурення мотивами злочину. «Будь-який мотив цього злочину огидний, але якщо обвинувачений і справді намагався вбити людей винятково з жаги наживи, то це взагалі жахливо», – наголосив Маас.

21.04.2017