Генрі Марш прочитає лекцію, написану спеціально для українських студентів.

 

25 квітня Школа журналістики УКУ​ запрошує всіх охочих на лекцію британського нейрохірурга та письменника Генрі Марша. Цю лекцію, що має назву Hubris, Nemesis and Free Press, Генрі Марш підготував спеціально для українських студентів, повідомили в Школі.
 

Лекція відбудеться у конференц-залі філософсько-богословського факультету Українського католицького університету (вулиця Хуторівка, 35а) о 15:00. Вхід вільний.

 

Генрі Марш – всесвітньовідомий нейрохірург із Великобританії. Нагороджений Орденом Британської імперії. Серед іншого він знаний 23-річною просвітницькою роботою в Україні, де провів десятки блискучих операцій на мозку.

 

Народився у Лондоні 5 березня 1950 року. Навчався в Оксфордській школі та Вестмінстерській школі Лондона. Пізніше студіював політологію, філософію, економіку в Оксфордському університеті. Отримав відзнаку Королівської медичної школи. Працював у Atkinson Morley Hospital – одному з найпрогресивніших нейрохірургічних відділень країни. Він спеціалізувався на роботі на мозку під місцевою анестезією й у 2004 році став героєм документальної стрічки BBC «Ваше життя у ваших руках».

 

З 1992 року Марш співпрацює з нейрохірургами колишнього СНД, переважно в Україні. Його близьким другом і соратником є київський нейрохірург Ігор Курілець. Особливим зацікавленням Генрі Марша є вплив лікарняних будівель та інтер`єру медзакладів на результати лікування і моральниц дух персоналу – він неодноразово читав лекції на цю тему.

 

У 2007 році австралійський режисер Джеффрі Сміт зняв про Генрі Марша фільм «Англійський хірург». Музику до стрічки написав Нік Кейв. Більшу частину фільму було знято в українському шпиталі серед важкохворих пацієнтів і застарілого медичного обладнання.

 

У 2014 році видав книгу мемуарів «Do No Harm: Stories of Life, Death and Brain Surgery». Мемуари Марша отримали всесвітню популярність та визнання серед літературних критиків за «напрочуд елегантний стиль написання». У 2015-му нейрохірург Андрій Мизак переклав книгу українською мовою, цього ж року книга «Історії про життя, смерть та хірургію головного мозку» вийшла у «Видавництві Старого Лева».

 

Раніше Генрі Марш вже читав лекції в УКУ, а також проводив прийом хворих на Львівщині.

21.04.2017