Суд ООН частково задовольнив клопотання України за позовом проти Росії.

 

Міжнародний суд ООН виніс проміжне рішення у справі Україна про Росії, визнавши, що він має юрисдикцію prima facie для розгляду цієї справи.

 

Про це повідомив на відкритих слуханнях у Гаазі голова суду Ронні Абрагам, пише видання "Європейська правда".

 

"Суд вважає, що принаймні частина аргументів України підпадають під юрисдикцію prima facie суду", - заявив він, коментуючи звинувачення України за конвенцією про боротьбу з фінансуванням тероризму.

 

Щодо конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, то Україна мала виконати низку умов, зокрема щодо попередніх досудових консультацій із РФ. Суд ООН визнав, що Україна виконала ці вимоги, "виходячи із наданих записів зустрічей". "Видається, що суперечку неможливо було вирішити за допомогою переговорів", – констатував Ронні Абрагам.

 

Відтак, суд визнав, що Україна довела можливість накладення тимчасових заходів у суперечці "Україна проти Росії", однак уже після того суд оголосив, що Україна не надала необхідних доказів для затвердження запобіжних заходів за конвенцією про заборону фінансування тероризму і через це відмовився затверджувати запобіжні заходи у цій частині.

 

Очільник суду наголосив – Україна мала довести, що запитані тимчасові заходи мають зупинити заподіяння невідновлюваної шкоди, а також умисність дії держави – сторони конвенції. На думку суду, ця вимога не була виконана.

 

"Україна не дотрималася тих стандартів доказової бази, щоб довести умисність перерахування коштів [для суб'єктів Л/ДНР]", – заявив Абрагам.

 

Водночас суд погодився з ключовими вимогами України за конвенцією щодо недискримінації, зобов'язав Росію відновити діяльність Меджлісу та припинити дискримінацію меншин.

 

Суд зазначив, що порушення статей 2 і 5 антидискримінаційної конвенції, на які посилається українська сторона, спрямовані на захист фізичних осіб. Для запровадження тимчасових заходів сторона може позиватися лише тоді, коли є свідчення про акти расової дискримінації.

 

"Щодо наданих суду свідчень, деякі з них відповідають визначенню дискримінації – наприклад, у частині ведення навчання української мовою для етнічних українців. На даний момент суд дійшов висновку, що кримські татари й етнічні українці у Криму залишаються вразливими. У цьому відношенні суд бере до уваги доповідь про ситуацію з правами людини в Україні", – сказав Абрагам.

 

Відтак суд зобов'язав РФ: утриматися від обмежень щодо кримських татар на представництво власних інтересів, включно з поновленням діяльності Меджлісу; забезпечити поновлення освіти українською.

 

19.04.2017