Вашингтон володіє неспростовними доказами щодо винуватців хімічної атаки в Сирії.

 

У четвер, 13 квітня, телеканал CNN повідомив, що американській розвідці вдалося перехопити телефонні перемовини між сирійськими військовиками та експертами з хімічної зброї про підготовку повітряної атаки з використанням зарину в провінції Ідлібі. 

 

Посилаючись на високопосадового представника уряду США, котрий забажав залишитися неназваним, телекомпанія повідомила, що перехоплені повідомлення були виявлені під час аналізу розвідданих, проведених через кілька годин після атаки, щоби встановити осіб, відповідальних за застосування хімічної зброї на північному заході Сирії, в результаті якого загинуло близько 80 осіб.

 

«За твердженнями офіційних осіб США, немає сумніву в тому, що президент Сирії Башар Асад несе відповідальність за атаку», – зазначає CNN.

 

За даними телекомпанії, США заздалегідь не знали про майбутню атаку. «Американські спецслужби збирають такий великий обсяг даних про перемовини, які ведуться в Сирії та Іраку, що часто їх не розшифровують, за винятком тих випадків, коли через певні події аналітикам необхідно знайти якийсь підтверджувальний матеріал, раніше зібраний розвідкою», – передає телекомпанія з покликом на своє джерело.

 

За оцінками США, Сирія відновила формування, пов'язане з хімічною зброєю, яке існувала до підписання угоди 2013 року, згідно з якою сирійський уряд зобов'язався відмовитися від своїх хімічних арсеналів.

 

«Ми знаємо, що у них є відповідні компетенції. Окрім того, за деякими ознаками, сирійський хімічний підрозділ отримує допомогу зі сторони», – повідомляє CNN.

13.04.2017