Державний секретар Сполучених Штатів Америки Рекс Тіллерсон заявив, що поки Росія не досягне прогресу у виконанні своїх зобов'язань за мінськими угодами та не припинить насильство в Україні, відносини між США і РФ не можуть бути поліпшені.

 

Про це Тіллесон заявив на спільній з головою МЗС Росії прес-конференції у Москві, повідомляє агенція "Укрінформ".

 

"Щодо мінських домовленостей, ми вважаємо, що Росія може досягти прогресу в їх імплементації шляхом деескалації насильства, зробивши кроки щодо відведення сепаратистських збройних формувань та важкого озброєння, а також щоби спостерігачі ОБСЄ змогли виконувати свою роль", – зазначив голова Державного департаменту США.

 

Тіллерсон наголосив: допоки такого прогресу в мінських домовленостях не досягнуто, "ситуація в Україні залишатиметься перешкодою для покращення відносин між США і Росією".

 

Держсекретар також сказав, що не порушував питання про послаблення санкцій США проти Росії через її агресію в Україні, натомість попередив про можливість посилення тиску на РФ за результатами розслідування в конгресі щодо російського втручання в американські вибори.

 

"Ми не обговорювали питання щодо зміни статусу санкцій, які були введені проти Росії в результаті її певних дій проти України", – зауважив голова зовнішньополітичного відомства США.

 

Водночас міністр закордонних справ РФ Сєргєй Лавров сказав, що у Росії та США є спільна позиція щодо мінських угод: "Ми торкнулися кризи в Україні, у нас єдина позиція про те, що мінські домовленості 2015 року повинні виконуватися", – сказав він.

 

З його слів, сторони згадали, що за попередньої адміністрації США був налагоджений двосторонній канал консультацій між Москвою і Вашингтоном на додаток до "нормандської четвірки". "Ми відчули зацікавленість нинішньої адміністрації продовжити двосторонні контакти на цю тему з тим, щоб допомагати шукати практичні шляхи реалізації повною мірою мінських домовленостей. Ми будемо такі зусилля вітати, ми до них готові", – цитує агенція УНІАН.

 

Лавров запевнив, що Тіллерсон не погрожував Росії новими санкціями. "Держсекретар санкціями сьогодні не погрожував – власне, нічим не погрожував. Ми відверто обговорювали ті питання, які були на порядку денному, в тому числі щодо яких у нас існують проблеми", – додав Сєргєй Лавров.

 

Міністр вважає, що США і Росія не "перебувають на нездоланній відстані" один від одного в питаннях Сирії й України.

 

13.04.2017