Білий дім звинуватив Москву в спробі приховати інформацію про хімічну атаку.

 

 

Про це йдеться в доповіді американських спецслужб, опублікованій у вівторок, 11 квітня.

 

 

«Сирійський режим і його головний союзник Росія намагалися ввести в оману світову спільноту в питанні про те, хто несе відповідальність за застосування хімічної зброї. Росія поширює суперечливі твердження, щоби посіяти сумніви всередині світової спільноти», – зазначається в чотиристорінковому документі.

 

У ньому, зокрема, наголошується, що спершу Кремль називав інформацію про хіматаку в Ідлібі «фальшивою», а потім стверджував, що причиною масового отруєння людей став авіаудар по складу з хімічною зброєю, який нібито перебував під контролем повстанців.

 

Частина доповіді присвячена спростуванню даних Росії про те, що нібито літаки в Ідлібі бомбардували склади боєприпасів, які належать «терористам». У документі містяться посилання на відео і зображення зі супутників, де видно, що бомби скидають на дорогу, а не на будівлі.

 

При цьому ні в доповіді, ні в коментарях американських чиновників не міститься відповіді на запитання: чи знала Росія про хімічну атаку в провінції Ідліб заздалегідь?

 

Нагадаємо, що авіаналіт на селище Хан-Шейхун в провінції Ідліб було вчинено четвертого квітня 2017 року. Внаслідок атаки, за різними даними, загинуло від 80 до 100 людей, ще близько півтисячі отримали поранення різного ступеня тяжкості.

 

Відповіддю на використання хімічної зброї став ракетний удар, завданий двома есмінцями ВМФ США по авіабазі Шайрат, де базувалися літаки, які брали участь в авіанальоті. Відповідно до звітів Пентагону, було знищено 20 літаків сирійських урядових сил, одна з систем ППО, капоніри для винищувачів, сховища пального і боєприпасів. 

12.04.2017