Для безпритульних відкриють «Дім надії».

 

Громадська організація «Spero» 19 квітня відкриє у Тернополі новий тип притулку для безхатьків «Дім надії», пише видання 20 хвилин.

 

Тут використовуватимуть програму «Реабілітація за системою Арфана», що вже 10 років діє в Україні, зокрема в Києві, Харкові й Одесі.

 

Головною ідеєю цього реабілітаційного курсу є поетапне повернення людини в суспільство, її повторна соціалізація й адаптація. Для цього продумана послідовність із десяти кроків, які розраховані на людей різного віку та життєвого досвіду.

 

В Україні методику Арфана підтримує Міжнародна організація праці, Міжнародний Центр контролю за якістю життя та приватні меценати.

 

«Система Арфана була вперше використана у Франції під час Великої депресії. Тоді у Франції виник значний прошарок людей, які опинилися на узбіччі суспільства без соціальних гарантій і перспектив на майбутнє. Жорж Арфан, син заможного металургійного магната, взявся організовувати мережу приватних притулків, які б допомагали людям у рамках гуманістичної психології.

 

Послідовність дій виглядає наступним чином. Спочатку безпритульну людину поселяють в окрему кімнату-бокс на місяць, де за нею ретельно доглядає медперсонал. Новоприбулих вивчають досвідчені спеціалісти, щоби виявити психічні або фізіологічні відхилення. За потреби починається комбінована терапія – працівники притулку проводять безпритульного через період "ломки" й очищують його організм від дії дурману. Щоби психіка людини увійшла у норму, використовують декілька поширених способів перебудови психіки – ігрове включення в життя, корекція життєвих пріоритетів, ґештальт-психологія.

 

Часто застосовують деякі технології медитації, які дозволяють сконцентрувати увагу та навчитися не реагувати болісно на прояви зовнішнього світу. В подальшому використовують нескладну трудотерапію та розкриття творчих здібностей у своїх підопічних.

 

Коли спеціалісти визнають безпритульних готовими до усвідомленого життя, їм підшуковують роботу та виділяють невелику суму. Вони мають право жити у своєму боксі протягом півроку після отримання робочого місця», – розповіла психолог, координатор проекту Марія Левицька.

 

Персонал притулку нараховуватиме 35 людей. Серед них фахові психологи, соціальні працівники, волонтери благодійних організацій.

11.04.2017