Мін'юст презентував законопроект для реанімації НАЗК.

 

Міністерство юстиції України презентувало законопроект щодо діяльності Національної аґенції з питань запобігання корупції.

 

Проект законодавчої ініціативи відрекомендував міністр юстиції Павло Петренко на прес-конференції в Києві, повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

Пропоновані зміни передбачають перезапуск конкурсу, скасування колективної відповідальності Антикорупційної аґенції і запровадження персонального головування в системі НАЗК.

 

"Позиція уряду – ми не будемо робити жодних змін у сенситивній частині закону, що стосується електронного декларування, яка стосується кола осіб, які подають декларації. Наша принципова позиція – ми повинні вирішити інституційну проблему щодо керівництва НАЗК, щодо відповідальності керівників НАЗК і нарешті забезпечити нормальну роботу даного органу, який має і велике фінансування, і велике зобов'язання перед українським суспільством стосовно питань, пов'язаних з антикорупційною політикою і роботою з корупцією. Ми розраховуємо, що український парламент підтримає нашу ініціативу", – заявив Петренко.

 

"Моє прохання до членів українського парламенту, щоб цей український законопроект, який був обговорений з членами громадськості, і ми включили пропозиції (протягом вихідних будуть ще додаткові пропозиції від експертів), в понеділок він потрапить до українського парламенту, – щоб цей законопроект став законом і його проголосовано в тій редакції, яка максимально відповідає тексту первинного законопроекту", – закликав міністр.

 

Законопроект також встановлює ліміти на преміювання керівництва Антикорупційної аґенції.

 

"Ми прописали у тексті законопроекту положення щодо премій керівництва НАЗК – голова НАЗК і його заступники мають обмеження щодо нарахування собі особисто премії. Не більше 50 відсотків від посадового окладу – це достатнє фінансування для такого органу", – вважає Петренко.

 

Міністр погоджується з тим, що можна нараховувати премії рядовим співробітникам аґенції для мотивації, та вважає "неприпустимим навіть з точки зору логіки і ефективності їх роботи", коли керівництво НАЗК встановлювало собі 300–400 відсотків премії. Петренко обурений, що за минулий рік до судів скеровано лише 11 подань про притягнення до відповідальності "при бюджеті 600 млн грн на фінансування цього органу".

 

Міністр також анонсував виділення з бюджету 66 млн грн на закупівлю серверів і апаратного обладнання для Антикорупційної аґенції.

 

"Новим керівництвом НАЗК має бути забезпечено свій незалежний технічний майданчик, на якому зберігатимуться реєстри електронних декларацій. Вони мають бути безпосередньо на території НАЗК, а не в жодному іншому державному підприємстві", – сказав міністр.

 

Петренко сподівається, що нове керівництво НАЗК, на відміну від чинного, ці всі задачі виконає. А вже хвиля подання декларацій наступного року, сподівається Петренко, мине без стресів.

 

Серед завдань для нового керівництва – сформувати другий модуль системи, котрий виконуватиме автоматичну перевірку декларацій, дасть можливість звіряти дані декларації з усіма реєстрами і не переводити їх перевірку "в ручний режим". При цім Павло Петренко запевнив, що український уряд цілковито збереже незалежність НАЗК.

 

07.04.2017