Полторак: Росія поставила всіх "на розтяжку" від Арктики до Сирії.

 

Міністр оборони Степан Полторак заявив, що Україна готова й надалі захищати Європу від агресивної Росії, але потребує у цьому допомоги.

 

Про це Полторак сказав під час візиту до Канади, повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

"Україна готова захищати себе. Ми готові захищати Європу. На жаль, не всі це розуміють, адже небагато країн світу готові захищати свою землю. Україна стримує армію чисельністю у мільйон осіб і робитиме це надалі, але нам потрібна допомога і підтримка", – сказав міністр.

 

На його переконання, країни НАТО виявилися не готовими до агресивних дій Росії. "Росія поставила на розтяжку від Арктики до Сирії усіх, у тому числі і країни Альянсу. І загроза є для всіх", – зазначив міністр.

 

З його слів, Кремль спробує розвалити НАТО, як зараз намагається зруйнувати ЄС.

 

"Путін зробив дуже багато для розвалу ЄС і робитиме те саме стосовно НАТО. Він провокуватиме і випробовуватиме: чи буде працювати 5 пункт договору про колективну безпеку? Якщо, не дай Боже, якась країна відмовиться – це означатиме розпад Альянсу", – наголосив голова оборонного відомства України.

 

Степан Полторак підкреслив: світу варто допомогти Україні протистояти Росії, аби втримати Кремль від подальших захоплень території. "Не думаю, що Росія сьогодні спроможна вести бойові дії проти всього світу, але загрози є, і я точно знаю, що якщо Путіну вдасться захопити Україну, то вона не буде останньою", – зазначив Полторак.

 

Він також закликав канадців тверезо оцінювати небезпеку, яку створює Росія. "Не думайте, що Росія – це далеко. Завтра РФ спровокує конфлікт із Естонією, Латвією, Литвою і ваші солдати як члени Альянсу будуть змушені воювати з Росією. І тоді це вже буде ваша війна", – застеріг міністр.

 

Зі слів Степана Полторака, передбачити майбутні дії Путіна дуже важко, якщо взагалі можливо. "У мене таке враження, що Путін сам не знає, що буде далі. Невідомо, що від нього можна очікувати", – вважає очільник оборонного відомства України.

 

07.04.2017