США здійснили ракетну атаку на авіабазу в Сирії.

Американський президент Дональд Трамп заявив, що він віддав наказ завдати удару по урядових сирійських позиціях, керуючись «життєво важливими інтересами національної безпеки США».

 

 

 «Сьогодні ввечері я розпорядився завдати точкового удару по авіабазі в Сирії, звідки була здійснена хімічна атака. Всі багаторічні попередні спроби змінити поведінку Асада закінчилися невдачею, гучною невдачею», – заявив Трамп, виступаючи в своїй заміській резиденції Мар-а-Лаґо, де він проводить перемовини з головою КНР Сі Цзіньпіном.

 

«Немає жодного сумніву, що Сирія застосувала заборонену хімічну зброю, порушила свої зобов'язання за конвенцією про хімічну зброю і проіґнорувала заклики Ради Безпеки ООН», – додав господар Білого дому.

 

За словами офіційного представника Пентагону капітана Джеффа Девіса, ракетного удару по летовищу Шайрат, яке розташоване в провінції Хомс на заході Сирії, було завдано близько 04:40 ранку за сирійським часом, у п'ятницю, сьомого квітня. У Вашингтоні вважають, що саме з нього сирійські урядові війська здійснили атаку з використанням хімічної зброї.

 

«59 крилатих ракет Tomahawk були запущені по літаках, високозахищених укриттях для літаків, паливних і логістичних складах, бункерах із боєприпасами, системах протиповітряної оборони і радарах», – сказав Девіс.

 

Ракети було випущено з есмінців ВМС США Porter і Ross, які базуються на сході Середземного моря – повідомило американське видання The Washington Post.

 

Напередодні Трамп виступив із різкою критикою сирійського президента Башара Асада у зв'язку з хімічною атакою в місті Хан-Шейхун, внаслідок якої загинуло 70 осіб, у тому числі багато дітей. 

 

Держсекретар США Рекс Тіллерсон, своєю чергою, дав чітко зрозуміти, що у Вашингтона немає жодних сумнівів щодо відповідальності сирійського уряду. Він розкритикував також Росію за те, що та не забезпечила дотримання угоди про знищення сирійського арсеналу хімічної зброї.

 

«Очевидно, Росія не впоралася зі своїми обов'язками. Москва або була причетна до цієї справи, або просто виявилася некомпетентною і нездатною виконати свою частину домовленості», – сказав шеф американської дипломатії.

07.04.2017