Гройсман виступає за обмеження на ринку землі.

 

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман запевняє, що законопроект про ринок землі дозволятиме торгівлю лише фізичним особам із українським громадянством.

 

Про це Гройсман сказав у інтерв'ю телеканалу "112-Україна", коментуючи пункт меморандуму з Міжнародним валютним фондом щодо зняття мораторію на торгівлю землею сільськогосподарського призначення.

 

"Мораторій можна зняти тільки тоді, коли буде зрозуміла позиція щодо захисту власників землі. Тема землі є надзвичайно чутливою для українських громадян. Те, що ми сьогодні взаємодіємо з МВФ, це тільки з тією метою, щоб створити сучасні якісні умови обігу земель", – заявив прем'єр.

 

"Йдеться про те, що ми можемо створити модель ринку земель, яка дозволятиме лише фізичним особам–українцям між собою продавати землю, яка їм належить. І на цьому питанні [слід] поставити крапку. Жодних загроз не буде. Я не підтримаю земельної реформи, яка може бути використана або великими агрохолдингами, або, умовно, іноземцями, які могли б приїхати в Україну і скуповувати землю", – зазначив Гройсман.

 

Прем’єр-міністр вважає, що у Верховній Раді існує потенціал для ухвалення належних законопроектів.

 

"Наскільки я знаю настрої в парламенті, такий формат – між власниками земель і то в обмеженій кількості – це абсолютно може бути [достатньо], щоби створити міцний якісний фермерський клас", – прокоментував голова уряду.

 

Володимир Гройсман нагадав, що законопроект уже зареєстровано у ВР.

 

Поза тим, прем'єр заявив, що в основі співпраці з Міжнародним валютним фондом лежать інтереси України. "Я підтверджую, що нам вдалося продовжити співпрацю з МВФ, хоча я вважаю, що підтримка ззовні має носити тимчасовий характер для України, оскільки наше головне завдання – розвивати національну економіку. Ми маємо навчитися продукувати ресурси без зовнішніх запозичень. Але поки що економіка країни залишається слабкою і нам потрібна зовнішня підтримка і допомога", – пояснив голова уряду.

 

05.04.2017