Лондон, Вашингтон і Париж скликають РБ ООН щодо хіматаки в Сирії.

Три постійні члени Радбезу ООН покладають на режим Башара Асада відповідальність за газову атаку, жертвами якої стали щонайменше 58 осіб.

 

 

США, Велика Британія і Франція внесли до Ради Безпеки ООН проект резолюції – повідомила агенція Reuters. У ній зазначається, що уряд Сирії має забезпечити проведення міжнародного розслідування, надати інспекторам плани бойових вильотів і бортові журнали за вівторок, четвертого квітня, назвати імена командирів гелікоптерних ескадрилей, а також забезпечити доступ на авіабази, з яких могла діяти авіація з хімзброєю.

 

Нагадаємо, що у вівторок, четвертого квітня, вранці місто Хан-Шейхун в провінції Ідліб зазнало бомбардувань. Сирійські правозахисники повідомили, що авіаналіт на місто на північному заході Сирії здійснили літаки сирійської армії або російської авіації. Відразу після авіаудару люди на землі стали задихатися. За розповідями очевидців, люди вмирали від задухи, багато хто непорушно лежав на землі, в інших спостерігалася нудота і йшла піна з рота.

 

Активісти від опозиції стверджують, що літаки випустили ракети по місцевих лікарнях, де надавали допомогу постраждалим. «Ясно, що це воєнний злочин, і я закликаю членів Ради Безпеки, які раніше використовували своє право вето для виправдання того, що виправдати неможливо, змінити свою позицію», - заявив постійний представник Великої Британії при ООН Метью Райкрофт.

 

Сирійський уряд відкидає звинувачення в застосуванні хімічної зброї. На його захист стала й Москва. Кремль навіть вигадав свою версію інциденту. У ніч на середу Міноборони Росії виступило зі заявою, згідно з якою сирійська авіація завдала удару в районі населеного пункту Хан-Шейхун «по великому складу боєприпасів терористів і скупченню військової техніки». «З цього найбільшого арсеналу боєприпаси з хімзброєю доставляли бойовики на територію Іраку», – заявив представник Міноборони РФ Ігор Конашенков.

 

Раніше Росія, яка виступає на боці Башара Асада, а також Китай неодноразово накладали вето на резолюції Радбезу ООН, які засуджують дії сирійського режиму.

05.04.2017