"Нафтогаз" закликав ліквідувати монополію Фірташа на ринку постачання газу.

 

НАК "Нафтогаз України" просить уряд України, регулятора ринку НКРЕКП та Антимонопольний комітет розглянути можливість усунення необґрунтованої монополії групи Дмитра Фірташа на ринку постачання газу. Компанія також закликає забезпечити прозорість функціонування ринку розподілу палива – природної монополії, також контрольованої переважно Group DF.

 

Про це йдеться у коментарі НАК у відповідь на заяву Group DF щодо потреби об’єктивно оцінити роль компаній, задіяних у забезпеченні газом побутових споживачів.

 

"Нафтогаз звертає увагу на те, що так звані «газзбути» – псевдопостачальники газу, переважна більшість яких належать Group DF – є непотрібними посередниками на ринку газу для населення, не несуть відповідальності та ризиків, пов’язаних із постачанням газу, і не створюють додаткової цінності для споживачів", – ідеться у заяві.

 

НАК нагадує, що згідно з постановою Кабінету Міністрів №187 від 22 березня 2017 р. визначено перелік газопостачальних підприємств, яким "Нафтогаз" зобов'язаний надавати газ для потреб населення в необмеженій кількості за заявкою такого підприємства. На території ліцензованої діяльності кожного облгазу визначено лише по одному підприємству, яке має право отримати газ у "Нафтогазу" на пільгових умовах. "Секретаріат Енергетичного співтовариства, членом якого є Україна, вже звернув увагу на той факт, що ця ситуація створює необґрунтовані переваги для цих компаній та закриває даний сегмент ринку від конкуренції", – зазначає НАК.

 

Водночас "Нафтогаз" хоча й відповідає за формування достатнього ресурсу газу, та "не має доступу до даних щодо обсягів фактичного використання газу побутовими споживачами та не має жодних гарантій щодо оплати поставлених обсягів з боку визначених постановою підприємств". "Таким чином, Нафтогаз змушений виконувати заявки на постачання газу на пільгових умовах у обсягах, визначених псевдопостачальниками, які мають монопольний та неконтрольований доступ до споживачів", – констатують у компанії.

 

"Повноцінний постачальник газу має брати на себе ризик достатності ресурсу та ризик ціни. Тобто, по-перше, самостійно забезпечувати необхідний ресурс газу в межах споживання газу своїми клієнтами. По-друге, самостійно видобувати газ, імпортувати його або купувати на оптовому ринку за вільними цінами, які можуть коливатися щохвилини, але при цьому надавати можливість для споживача зафіксувати на договірний період ціну придбання газу. Ці функції наразі виконує "Нафтогаз", але оплату за це фактично отримує Group DF", – арґументує компанія.

 

Що ж до ринку постачання газу (продажу газу кінцевим споживачам), то НАК нагадує, що Group DF контролює надзвичайно велику частку ринку. На відміну від європейських структур, котрі перебувають під жорсткими вимогами щодо прозорості та підзвітності, в Україні ця діяльність тіньова. "В Україні компанії-оператори розподільних мереж (так звані «облгази») є чи не найбільш закритими учасниками ринку. Зокрема, Нафтогазу невідомо, кому саме і в яких обсягах постачається пільговий газ із ресурсів Нафтогазу для побутових та інших споживачів і чи не постачається насправді частина цих обсягів промисловим клієнтам", – пояснює "Нафтогаз".

 

"Крім того, всупереч вимогам Закону «Про ринок природного газу», оператори газорозподільних мереж донині користуються мережами безоплатно. Зокрема, вони не здійснюють жодних виплат державі, місцевим громадам, кооперативам або іншим організаціям, які будували ці мережі за власний рахунок", – додає НАК.

 

Компанія наполягає, що реформа газового ринку в Україну буде неможлива без "якісного та прозорого управління газорозподільними мережами". "Нафтогаз сподівається на найскоріше усунення порушень та наведення ладу в цьому сеґменті ринку", – йдеться у коментарі.

 

05.04.2017